Jelena Trivić predložila: Banjaluci treba slobodna ekonomska zona

03.03.2024. | 18:00

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić objavila je video u kojem je naglasila da Banjaluka mora da ima slobodnu ekonomsku zonu.

Ona dodaje da u Republici Srpskoj i BiH postoji pravni okvir za pokretanje slobodnih ekonomskih zona, a početna inicijativa mora da dođe od lokalne zajednice.

– Zato je naš prijedlog, koji ćemo realizovati po preuzimanju vlasti u Banjaluci da se pokrene osnivanje slobodne ekonomske zone – rekla je Trivićeva.

Navodi da je frapantan zvanični podatak da je pokrivenost uvoza izvozom za banjalučku privredu na nivou od 35 odsto, i da je u poslednje tri godine u stalnom je padu, dok je republički prosjek oko 75 odsto.

Trivićeva objašnjava da nam to govori da je u strukturi privrede Banjaluke izvozna baza na jako niskom nivou.

– U svijetu danas skoro da ne postoji zemlja koja nema slobodnu ekonomsku zonu, jer se na taj način privlače investitori i domaći i strani. Najpoznatiji primjeri uspješnog privrednog razvoja baziranog na podsticanju izvoza iz slobodnih ekonomskih zona su brzorastuće zemlje jugoistočne Azije, a nama najbliži primjer je Srbija u kojoj postoji 15 slobodnih zona – zaključila je Trivićeva, piše Srpskainfo.