Sve više letova sa sarajevskog aerodroma

Vazdušni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se polako normalizuje, a trenutno je pet kompanija uspostavilo letove, potvrđeno je Feni iz tog preduzeća.

Ističu da kompanije “Croatia Airlines” i “Austrian Airlines” po tri puta sedmično lete za Zagreb i Beč.

Letove su ranije uspostavile kompanije “Wizz Air” i “Air Serbia” za Budimpeštu i Beograd, a od ove sedmice i kompanija “Eurowings” povezuje Keln sa Sarajevom jednom sedmično.

Od nedjelje, 21. juna, i “Turkish Airlines” uspostavlja tri puta sedmično letove za Istanbul, a riječ je o liniji koja je vrlo bitna i za koju postoji veliki interes uzimajući u obzir da je Istanbul veliki transferni centar.

Napominju da su kompanije te koje uspostavljaju linije, a na osnovu procjena i analiza tržišta, odnosno interesa građana za određene linije. U ovom slučaju kompanije posebno prate mjere koje se provode prema stranim državljanima prilikom ulaska u BiH, odnosno obratno kada je u pitanju ulazak stranaca, te državljana BiH prilikom ulaska u druge zemlje.

S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, iz Međunardnog aerodroma Sarajevo navode da to je ujedno i glavni razlog što kompanije uspostavljaju trenutno manji broj linija.

Značajniji povratak kompanija i uspostavu letova prema destinacijama koje su postojale ranije očekuju u julu.

U narednom periodu najavljeno je da bi “Pegasus Airlines” trebao uspostaviti letove za Istanbul, “Flydubai” za Dubai, “Air Arabia” za Šaržu, kao i kompanije “Flybosnia“ i “Flynas”.

Međutim, uspostava i obim letova će u velikoj mjeri ovisiti o restrikcijama koje budu na snazi.

 

Izvor: Fena

Ostavite komentar: