Stevandić tvrdi da je pokazano istorijsko jedinstvo: Srbija ponizila sponzore “trik” rezolucije o Srebrenici

15.05.2024. | 14:17

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je ponovno odlaganje glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN dokaz da je malobrojna Srbija sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu ponizila njene sponzore, te da je srpski narod pokazao istorijsko jedinstvo.

“To je istorijski primjer da je jedna malobrojna zemlja sa odličnim predsjednikom ponizila sponzore rezolucije o Srebrenici, koji su dva puta odlagali glasanje o njoj da ne bi svijetu prikazali bruku da su pritisnuli samo 50 zemalja kojima inače vladaju preko NATO-a, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, čak ni te zemlje nisu pod potpunom kontrolom, te moraju da se brukaju, pritiskajući sve druge zemlje i ucjenjuju ih da bi progurali ovu “trik” rezoluciju.

Nevjerovatno je, istakao je Stevandić, da je u to ime dva puta odlagano glasanje u Generalnoj skupštini UN, što samo govori koliki je trenutni ugled predsjednika Vučića i Srbije i koliko je veliko jedinstvo srpskog naroda.

“Nikada nismo bili ujedinjeniji, i Srbi iz bivše Republike Srpske Krajine, i sa Kosova i Metohije, iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske. Ovo je istorijski primjer što može da bude na ponos svim srpskim liderima, pogotovo Vučiću, koji zastupa naše zajedničke stavove. To je istorijski primjer velikog ujedinjenja srpskog naroda, bez obzira gdje živi i koje dokumente ima”, naglasio je Stevandić.

On je istakao da sve zemlje globalnog juga, veliki dio azijskih zemalja i više od dvije trećine svijeta pružaju podršku Srbiji, što nije zabilježeno ni poslije Prvog svjetskog rata kada je bila Liga naroda niti poslije Drugog svjetskog rata kada su formirane UN.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.