Sijarto najavio Dodiku: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

15.05.2024. | 12:29

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da će njegova zemlja u Generalnoj skupštini UN glasati protiv rezolucije o Srebrenici jer se ovim dokumentom želi demonizovati srpski narod.

Sijarto kaže da bi usvajanje ove rezolucije moglo zaoštriti situaciju u BiH.

“Važno je i da se u BiH prestane sa prijetnjama uvođenjem sankcija i miješanjem stranaca u unutrašnje poslove ove zemlje”, rekao je novinarima Sijarto nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je naveo da treba vratiti suverenitet BiH i da se ne smije stajati na putu evropskih integracija zemlje.

“BiH je ostvarila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU i zato je važno da entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos”, istakao je Sijarto.

On je ocijenio da je harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti o pregovaračkom procesu razbijena jednostranim djelovanjem Kristijana Šmita koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon.

“Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija”, rekao je Sijarto.

Sijarto je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

“Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije, već do povećanja tenzija na zapadnom Balkanu. To dovodi do opasnosti da mogu izbiti nove krize. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje djelovanje u BiH i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH”, kaže Sijarto.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje i da se zalaže za saradnju Mađarske i Republike Srpske na najvišem nivou.

“Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu i u Evropi, da budu pospiješene evropske integracije BiH i održana prva međuvladina konferencija EU i BiH”, istakao je Sijarto.

ZAHVALNOST BUDIMPEŠTI ŠTO ĆE GLASATI PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti da će eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN usložiti stanje u BiH i istakao da će Mađarska glasati protiv, na čemu je Srpska posebna zahvalna.

Dodik je istakao da je rezolucija isključivo volja bošnjačke strane u BiH, te da je to jedan neodgovoran akt.

Dodik je naglasio da Republika Srpska sa Mađarskom nema otvorenih pitanja.

“Naši odnosi su veoma dobri, puni razumijevanja, radujem se svim pitanjima koje realizujemo zajedno. Želimo da se naši odnosi u praktičnom smislu pokažu kao najbolji mogući”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa
ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik i Sijarto potpisali su danas u Budimpešti memorandum o razumijevanju između Srpske i Mađarske u oblasti primjene savremene tehnologije u zdravstvu.