Stanić poziva premijera da održi riječ: Preduzmite sve protiv odgovornih radi budućnosti svih nas

Ukoliko nisu provodili nadzor i nisu pratili zbrinjavanje djece – štićenika, odgovorni ljudi u Ministarstvu i u Centru snose krivičnu odgovornost nesavjesnog rada u sistemu i struci koji ima za posljedicu ugrožavanja zdravlja i života, u ovom slučaju djece, istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Resora za zdravstvo SDS.

“Premijeru, Vi ste na potezu, održite riječ, preduzmite sve protiv odgovornih radi budućnosti svih nas, a posebno naše djece. Kao konstruktivna opozicija, pomoći ću Vam da utvrdite odgovornost, a onda je na Vama da održite datu riječ”, poručio je Stanić, saopšteno je iz SDS-a.

On je podsjetio da je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio da niko neće biti zaštićen u vezi sa dešavanjima u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”!

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je moralo raditi kontinuirani redovni nadzor nad radom ustanova kojima je osnivač, a posebno tamo gdje su smješteni  korisnici bez roditeljskog staranja”, kazao je predsjednik resora za zdravstvo SDS.

On je poručio da je nesumnjiva odgovornost direktora Doma Rada Vranešević za gnusne događaje u ustanovi na čijem čelu se nalazi, ali se odgovornost tu ne završava!!!

“Upravni, finansijski i stručni nadzor se trebao provoditi minimalno dva puta godišnje, a posebno u ustanovama tipa Doma Rada Vranješević. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite je tek nakon što su se gnusni događaji desili formiralo komisiju da obavi stručni nadzor nad radom tog doma. Da li je to radilo u prethodnom periodu prije ovih događaja, to trebate da utvrdite Vi Premijeru!”, upitao je Stanić.

U operativnom smislu, kaže on, za praćenje rada i nadzor, najodgovorniji je najbliže pozicionirani rukovodilac u sistemu, a to je u ovom slučaju načelnica odjeljenja za porodičnu i dječiju zaštitu, pa pomoćnik ministra za Socijalnu zaštitu i na kraju ministar zdravlja i socijalne zaštite a kada je u pitanju politička, odgovornost ide se obrnutim redom.

“Dio odgovornost je i na Centru za socijalni rad koji je staratelj djeteta koje je smješteno u ustanovu ovog tipa. I oni su u obavezi da kontinuirano prate zbrinjavanje djeteta u ustanovi tj njihova odgovornost ne prestaje u potpunosti smještanjem djeteta u ustanovu. Za to postoje odgovarajući protokoli, ali i jasna zakonska obaveza!”, istakao je Stanić.

Ostavite komentar: