Slijepčević u parlamentu: Mjere Republičkog štaba sačuvale zdravstveni sistem i privredu

Mjere koje je donosio Republički štab za vanredne situacije nisu imale cilj da ugroze živote građane, već su doprinijele da se sačuva zdravstveni sistem, privreda i ekonomija Republike Srpske, rekao je Predrag Slijepčević u ime Republičke uprave civilne zaštite.

U završnoj riječi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, Slijepčević je naveo da nijedan sud nije rekao da li su mjere dobre ili loše, te da sadržaji zaključaka Štaba nisu bili sporni ni za sudove ni za Ustavni sud Republike Srpske.

“Odredbe zakona, kad je u pitanju ovlaštenje Republičkog štaba, su već na snazi, jer je Republika Srpska imala venredne situacije i prije pandemije virusa korona”, rekao je Slijepčević.

On je naveo da je tokom rasprave o ovom zakonskom rješenju postavljano pitanje rigoroznosti Republičkog štaba, te istakao da su mjere Republičkog štaba bile najlibaralnije u okruženju.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je vanredna situacija u Republici Srpskoj proglašena prošle godine u aprilu, te da je tada trebalo mijenjati Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama po hitnom postupku.

“Vlada je tada imenovala Republički štab za vanredne situacije i stavila ga iznad ustava. Građani i privreda su trpjeli ogromnu štetu. Šta ćemo sa posljedicama i svom štetom koja je nastala po Republiku”, upitao je Glamočak tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Narodni poslanici razmotrili su predloženo zakonsko rješenje.

Ostavite komentar: