Skupština opštine Modrića: Drastičan pad prihoda od PDV-a, slijede mjere uštede

Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Modriči od početka godine u stalnom su padu i do kraja maja biće manji za milion KM, zaključeno je na današnjoj sjednici Skupštine opštine.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je će rješenje problema biti traženo kroz smanjenje svih rashoda, uz restriktivne mjere potrošnje i uštede gdje je to moguće.

“Vidjećemo da li će mjere, koje su podržali svi odbornici, pomoći u stabilizaciji budžeta. Ukoliko to ne uspije moraćemo, prvi put od 2008. godine, ići ćemo u usvajanje rebalansa budžeta, naniže”, izjavio je Radulović novinarima.

Smanjenje poreza od PDV je za 11,1 odsto od 9.000.000 KM poreskog prihoda budžeta, koji je za 2023. godinu usvojen u ukupnom iznosu od 13.661.700 KM,

Radulović je naveo da je razlog za smanjenje sredstava lokalnim zajednicama povećanje sredstava za budžet zajedničkih institucija BiH, ali smatra važnim to što je opština Modriča postigla dogovor sa Šparkase bankom o fiksnoj kamatnoj stopi na otplatu dugoročnog kreditnog zaduženja, realizovanog 2022. godine u iznosu od 5.150.000 KM.

“Ovim dogovorom, koji je podržalo Ministarstvo finansija Repbulike Srpske, garantuje se fiksna kamata stopa, bez obzira na promjene kamatnih stopa na svjetskom fiskalnom tržištu”, rekao je Radulović.

Skupština opštine Modriča danas je usvojila ostavku zamjenika načelnika opštine Mladena Milotića, te na ovu funkciju imenovala Tamaru Evđić, savjetnika načelnika i poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ostavite komentar: