Sestrić Alije Izetbegovića novi ambasador BiH u Norveškoj: Blizak je Biseri Turković

27.07.2021. | 08:50

Dugogodišnji kadar SDA i sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović zamijeniće Nedima Makarevića na mjestu ambasadora BiH u Norveškoj, piše današnji “Glas Srpske”.

List napominje da je Sadović bio glavni kandidat ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković za vršioca dužnosti pomoćnika za multilateralne poslove, ali je, prema dobro obaviještenom izvoru iz Ministarstva, odustala od ove namjere nakon upozorenja Agencije za državnu službu.

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH došlo je do promjena u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, a novi ambasadori izabrani su u Norveškoj, Francuskoj i Australiji.

“Glas Srpske” navodi da će put Pariza dosadašnji savjetnik načelnika opštine Laktaši Bojana Kondić Panić koja će na ovoj funkciji zamijeniti Kemala Muftića koji ide na dužnost u Australiju.

Federalni mediji su ranije objavili informaciju da je za novog ambasadora u Kataru imenovan nekadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a iz Predsjedništva BiH su demantovali ovu informaciju ističući da njegovo imenovanje nije bilo na dnevnom redu.

“Informacija o imenovanju Abdulaha Skake, koju su objavili pojedini mediji, nije tačna, a njegovo imenovanje nije ni razmatrano na posljednjoj sjednici”, rekao je generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Iako je iz Predsjedništva BiH demantovana informacija da će Skaka preuzeti dužnost ambasadora u Kataru, federalni mediji objavili su da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac “demonstrativno podnio ostavku i nedavno se vratio u Sarajevo”.

On se na ovaj potez odlučio, kako tvrde mediji, zbog nezadovoljstva čudnim odlukama Turkovićeve i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kao kap koja je prelila čašu bilo je to što je Turkovićeva navodno neshvatljivo zaustavila već obezbijeđen aranžman veće količine vakcina o kojem se Lukovac dogovorio sa vlastima Katara.