Šeranić najavljuje uvođenje kovid propusnica: Moramo da provodimo mjere samozaštite

Generalni direktor UKC RS u Banjaluci Vlado Đajić kazao je danas da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno 37 osoba na respiratoru i da nijedno od njih nije vakcinisano, kao i da je od posljedica kovid-19 preminulo deset mlađih osoba, koje su takođe bile nevakcinisane.

“Zdravstveni radnici su premoreni i na neki način ogorčeni, ponašanjem pojedinaca“, dodao je Đajić.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić je podsjetio da je u Republici Srpskoj nabavljeno šest vrsta vakcina, te omogućeno korištenje i treće doze vakcine, po izboru.

“Razmatra se uvođenje kovid propusnica, a od Instituta za javno zdravstvo RS je zatraženo da naprave analizu na bazi onoga što su donijele zemlje u okruženju. I pored vakcinacije, moramo da provodimo mjere samozaštite”, kazao je Šeranić tokom sjednice Narodne skupštine RS.

Podvukao je da je važno da se u zdravstvenom sistemu, vakciniše što više zdravstvenih radnika.

On je rekao da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS još nije objavljen u Službenom glasniku RS, ali da su u “u toku pripreme” na njegovoj realizaciji i osnivanju Agencije za lijekove RS.

“Zakon još nije objavljen u Službenom glasniku RS i to se čeka kako bi se krenulo u realizaciju. Pripreme su u toku. Agencija za lijekove RS je ranije već postojala, pa određene stvari u tom smislu već postoje. U trenutku donošenje zakona je predviđeno da se aktom koji se donosi što manje dira u tržištelijekova u RS kada zakon stupi na snagu”, kazao je Šeranić.

Kako prenosi Mondo, on je odgovarajući na pitanje poslanika PDP-s Jelene Trivić o tome šta je konkretno urađeno za proteklih mjesec dana od kada su poslanici NSRS usvojili ovaj zakon, podvukao da „pripreme postoje, ali da će se više govoriti o svemu kada zakon stupi na snagu“.

“Iz vašeg odgovora se vidi se da nije ništa konkretno urađeno. Ranije u skupštinskoj raspravi i završnoj riječi niste rekli nijedan stav zašto zakon stupa na snagu za šest mjeseci, a donosite ga po hitnom postupku. I tada sam rekla da to radite da biste nešto zamaskirali, to je lažni zakon”, kazala je Trivić.

Ostavite komentar: