Selak istakao: Srpski svijet pripada ЕU

26.02.2024. | 10:14

Socijalistička partija Srpske je svjesna istorije i značaja srpskog naroda za čitavu Еvropu. Više puta kroz istoriju, srpski narod bio je na braniku hrišćanskih vrijednosti kao temelja na kojem je sazidana Еvropa – istakao je predsjednik SPS-a Goran Selak, pozivajući administraciju u Briselu da odredi datum početka pregovora o članstvu BiH u ЕU.

“Mnogo prije drugih na Balkanu i u isto vrijeme sa svim velikim narodima Еvrope, srpski narod počinjao je svoje revolucije i zaokruživanje svoje državnosti. Kada je Еvropu trebalo braniti on nikad nije bio spreman da bude rob, već ju je uvijek branio. Srpski narod je mnogo prije drugih na ovim prostorima imao vizije integracije i zajedništva”, rekao je Selak.

Dodaje da SPS Еvropsku uniju vidi kao ekonomski koristan zajednički prostor koji garantuje mir.

“ЕU može biti i taj konačni prostor u kojem srpski narod realizuje egzistencijalni interes, a to je da živi bez granica. Da kum kumu bez graničnih prelaza može otići na slavu iz Dvora na Uni u Trebinje, Nikšić ili Niš,” poručio je lider SPS-a.

Prema njegovim riječima srpski narod je mnogo puta Еvropi dao sve što je imao, i to mnogo više od drugih, te da od ЕU očekuje datum početka pregovora o članstvu.

“Ovog puta spremni smo na onoliko koliko važi za sve ostale. Srpski narod neće žrtvovati, ni dati Republiku Srpsku jer bez nje ЕU nije dom za sve narode kontinenta nego pokušaj da na Balkanu oslabi i nestane srpski svijet. A to je nemoguće”, jasan je Selak.