Savić kategoričan: Vlast u Srpskoj kažnjava sopstvene građane, ako nisu glasali za SNSD

Vlast u Srpskoj kažnjava sopstvene građane, ako nisu glasali za SNSD, a to se najbolje vidi u odnosnu prema opštinama i raspodjeli javnog novca.

U kojoj mjeri se Vlada RS maćehinski ponaša prema „opozicionim“ opštinama, kaže Savić, pokazuje se i u raspodjeli novca iz donacija i drugih izvora.

Navodi primjer raspodjele kredita od Međunarodnog monetarnog fonda za nadoknadu smanjenih sredstava od preraspodjele prikupljenog PDV-a, što čini osnovni izvor sredstava za punjenje budžeta opština.

“Tako je Teslić, kome je pad budžetskih prihoda bio značajno veći od 500.000 KM, F preraspodjelom koju je izvršila Vlada dobio  300.000 KM. Suprotni primjer imamo za opštinu Prnjavor koja je dobila značajno više nego što ovoj opštini pripada, zato jer je to opština na čijem čelu se nalazi načelnik iz SNSD”, tvrdi Savić.

On je podsetio da se to i moglo očekivati, jer je Milorad Dodik javno izjavio 2016. u predizbornoj kampanji da SNSD-ove opštine imaju prednost u svakom obliku podrške Vlade. Savić tvrdi da nije u pitanju samo nepravedna raspodjela javnog novca, nego i kršenje zakona. Kao primjer nezakonitosti naveo je iniciranje opoziva načelnika u Rudom i Tesliću.

“I kada su građani dali povjerenje svojim načelnicima, Vlada nije ispoštovala Zakon kojim je definisano da se raspušta Skupština u opštinama u kojima opoziv načelnika nije uspio”, kazao je Savić i dodao da su predstojeći lokalni izbori prilika da se to promijeni, inače će Republika Srpska ostati “partokratska SNSD država”.

Ostavite komentar: