Sastanak ministra i inspektora: Potrebna pojačana kontrola firmi koja vrše nadzor nad građenjem u Srpskoj

Potrebna je pojačana inspekcijska kontrola ispunjenosti uslova pravnih lica koja vrše nadzor nad građenjem, kako bi se osigurao visok kvalitet gradnje i ugrađenih građevinskih proizvoda u objekte i preduprijedile posljedice eventualnih prirodnih katastrofa, poput posljednjih u Siriji i Turskoj.

Ovo je zaključeno na današnjem sastanku ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojana Vipotnika sa glavnim republičkim urbanističko-građevinskim i ekološkim inspektorom Draganom Mijovićem.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo i o reformskim procesima u sektorima iz nadležnosti Ministarstva i Republičke urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije, koji bi trebalo da doprinesu stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta i konkurentosti u Republici Srpskoj i smanjenju odliva radne snage, posebno u sektoru građevinarstva.

Vipotnik je ocijenio  da je saradnja Ministarstva i Inspektorata na visokom nivou, ali je neophodna češća razmjena informacija kako bi se unaprijedila oblast nadzora i preduprijedili problemi, ali poboljšao zakonski okvir.

Sagovornici su se usaglasili da je primjer dobre saradnje dat tokom realizacije projekta  „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“  koji je realizovan u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA programa) prekogranične saradnje Republike Srbije (AP Vojvodina) i Republike Srpske, zahvaljujući kojem je nabavljena IT oprema za Republičku urbanističko-građevinsku i ekološku inspekciju.

Ostavite komentar: