Šantić o kontroli glasanja: Kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata

Član Centralne izborne komisije Ahmet Šantić govorio je o izborima i procesu brojanja glasova.

On je komentarisao današnji zahtjev koji je predala opozicija iz Srpske za ponovno brojanje glasova.

“Ne bih mogao komentarisati sami podnesak u smislu da ga i ja lično nisam vidio, mogu samo komentarisati eventualnu formu, mogu reći da u ovom trenutku nisu ispunjeni formalni uslovi da CIK razmatra zahtjeve koji se odnose na ponovno brojanje. Ti zahtjevi će biti razmotreni tek kada CIK donese odluku o utvrđivanju i objavi izbornih rezultata. Rok je nekih 15-20 dana”, kazao je Šantić i dodao:

“Ako mogu da objasnim faze utvrđivanja rezultata; vidim da je velika pažnja javnosti na eventualno sporo objavljivanje rezultata. To demantujem, naročito kada se uzme u obzir da su većina članova biračkih odbora imenovani od strane političkih subjekata i ispostavilo se da su najslabija karika u izbornom procesu“.

Šantić je istakao da postoje više prijava iz više opština da rezultati glasova nisu utvrđeni u zakonskom roku.

“Mi imamo navode sa određenih biračkih mjesta, čak hiljadu biračkih mjesta u preko 60 izbornih komisija ili opština nisu u zakonskom roku utvrdili rezultate glasova na svom biračkom mjestu. Govorimo o situaciji kada CIK ne može sa izbornih mjesta da dobije glasove“, rekao je on.

Govorio je o eventualnoj krađi glasova.

“Apsolutno odbijam da je bilo mogućnosti krađe. Takvu vrstu prigovora nismo dobili ni od posmatrača sa biračkih mjesta, ako neko ima takve tvrdnje moraće da ih stavi u zapisnik o radu biračkog odbora. Ukoliko ne bude prigovora, sigurno će se takvi navodi odbiti kao paušalni“, istakao je Šantić.

Objasnio je kako provjeravaju glasove.

“Naši kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata glasanja, ukoliko tu nema neke nelogičnosti, mi nemamo rzloga da idemo u političke pretpostavke ko je za koga glasao. To nije posao CIK-a, to je volja birača. Ukoliko je veći broj glasova nego upisanih birača, naravno da je to znak da su se na tom biračkom mjestu dešavale određene aktivnosti. Tu će se donijeti odluka o mjerama i eventualnom ponavljanju izbora”, istakao je Šantić za N1.

Ostavite komentar: