Rasprava o Nacrtu zakona o porijeklu imovine: “Neki ne rade, a imaju enormno bogatstvo”

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu treba usvojiti, jer je to jedan od uslova za uspostavu pravne države, te efikasnu borbu sa korupcijom i sivom ekonomijom.

“Vidimo da neki rade za određenu platu ili uopšte ne rade, a imaju enormno bogatstvo za koje se ne zna kako je stečeno”, rekla je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je predložio Klub poslanika SNSD-a.

Ona je napomenula da ovaj nacrt zakona predstavlja leks specijalis u odnosu na Zakon o poreskom postupku Srpske i Zakon o porezu na dohodak.

“Glasaćemo za ovaj zakon koji treba važiti za sve građane, ali u fokusu treba da budu funkcioneri, tranzicioni biznismeni, lica bliska kriminalu… Očekujem jasan, sprovodiv i dobar zakon za efikasniju borbu protiv korupcije i sive ekonomije, što bi doprinijelo punjenju budžeta, a time i razvoju”, rekla je Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da SDS ima “daleko bolji prijedlog ovog zakona u odnosu na SNSD-ov”, te je naglasio da nelegalnu stečenu imovinu treba potpuno oduzimati.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica je rekao tokom rasprave da bi, pored donošenja ovakvih zakona, važnu ulogu u smislu borbe sa korupcijom i kriminalom, odnosno sa onima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine, trebalo da odigraju i sudovi i tužilaštva.

“Ovaj zakon, zajedno sa zakonima koje već imamo, može doprinijeti borbi protiv kriminala i korupcije”, rekao je Mazalica.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović rekla je da ovaj akt treba, prije svega, primijeniti na nosioce javnih funkcija.

Nacrtom zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica i poseban porez na uvećanje imovine, koje u uzastopnom periodu do tri godine prelazi iznos od 300.000 KM, a za koju to lice ne može da dokaže način sticanja, kao i organi nadležni za sprovođenje ovog zakona.

Ostavite komentar: