Privredna komora pozvala Vladu da smanji minimalac: Priznajte grešku, spasite privredu

28.12.2023. | 14:02

Vlada RS je donijela katastrofalnu odluku, jer je najniža plata od 900 KM neodrživa i nerealna, rekao je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

On je poručio da još nikad kasno da Vlada ispravi grešku.

-Ako su lani mogli usred godine povećati minimalac sa 650 na 700 KM, može i sad u narednih mjesec dva donijeti drugu odluku- rekao je Čorić.

On je ocijenio da minimalac od 900 KM plod mašte i nadzravanja sa Federacijom BiH, a ne ekonomskih pokazatelja i da će preduzeća morati da smanje obim posla i broj radnika.

–Privreda mora poštovati odluke Vlade, ali je ova odluka, po nama, katastrofalna i prouzrokovaće otpuštanje radnika – poručio je predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić, komentarišući odluku Vlade Republike Srpske da najniža plata u 2024. godini iznosi 900 KM.

Istakao je da je ovo i loša poruka stranim investitorima i da će to uticati na otvaranje novih radnih mjesta. Poslodavci su, kaže, izgubili povjerenje u Vladu.

-Njih nije interesovalo naše mišljenje i tako ćemo se i mi odnositi prema njima – kategoričan je Trivić. Nikad, kaže, nije donesena lošija odluka na lošiji način.

-S obzirom na to da je odluka humoristična, imaćemo priliku da se smijemo cijele iduće godine – poručio je on. Poslodavci se, kaže, neće buniti, nego će to preživjeti svako na svoj način.

-Neko otpuštanjem, neko zatvaranjem, neko povećanjem cijena – rekao je Trivić, prenosi Srpskainfo.