Predstavnički dom: Sve tačke idu na usaglašavanje zbog nedostatka entitetske većine

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio nijednu razmatranu tačku zbog nepostojanja entitetske većine glasova iz Republike Srpske, odnosno odsustva poslanika stranaka iz Srpske, pa su sve upućene na dodatno usaglašavanje Kolegijumu tog doma.

Na usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po skraćenom postupku, čiji su predlagači poslanici SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Tim izmjenama se predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2020. godinu, kao izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ukupni izvršeni rashodi i izdaci za servisiranje spoljnog duga BiH iznosili su 744.530.104 KM, od čega je 614.696.724 KM je otplata spoljnog duga, 119.859.264 inostrane kamate, dok se na ostale naknade vezane za pozajmljivanje spoljnog duga odnosi 9.933.2016 KM, kao i na bankarske provizije 40.900 KM.

Zbog nedostatka entitetske većine na usaglašavanje je upućen i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

U revidirane 74 instiucije, ukupno izvršenje budžeta za 2020. godinu iznosilo je 925.861.387 KM.

Kancelarija je u istom periodu dala 499 preporuka, a u izvještaju je konstatovano da se značajan dio preporuka ponavlja iz godine u godinu.

Entitetske većine nije bilo ni za izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK) u 2020. godini, izvještaj o sprovođenju lokalnih izbora 2020. godine, čiji je podnosilac CIK, kao i za inicijativu poslanika Saše Magazinovića kojom bi bio zadužen Savjet ministara da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog okvirnog zakona o klimatskim promjenama.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućen je i Prijedlog deklaracije o dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, čiji je predlagač je poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović.

Entitetske većine nije bilo ni za davanje saglasnosti za ratifikaciju aneksa Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Deleuša – Vraćenovići, Hum – Šćepan Polje, Sitnica – Zupci i Klobuk – Ilino Brdo.

Ovim je današnja sjednica okončana.

Ostavite komentar: