Predstavnički dom: Poslanici u utorak o finansiranju medicinskog kompleksa u Banjaluci

28.10.2023. | 15:40

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebali da daju saglasnost za ratifikaciju Ugovora o finansiranju medicinskog kompleksa u Banjaluci, zakazana je za utorak, 31. oktobra.

Ugovor o finansiranju medicinskog kompleksa u Banjaluci, koji je potpisan između BiH odnosno Republike Srpske i Evropske investicione banke, bio je i na dnevnom redu hitne sjednice ovog doma, koja je bila planirana za 10. oktobar, a koja je odgođena jer, kako je tada rekla šef kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, poslanici ovog kluba nisu pristali na ucjene koalicionih partnera iz Federacije BiH /FBiH/ koji su se protivili davanju saglasnosti.

Komisija za spoljne poslove dala je mišljene da su ispunjeni svi uslovi za davanje saglasnosti.

Dnevnim redom je planirano i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i za ratifikaciju Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu.

Osim davanja saglasnosti, poslanici bi trebali da razmatarju i izvještaje o finansijskoj reviziji instititucija BiH za prošlu godinu.

Izvještaje o reviziji u 73 istitucije sačinila je Kancelarijea za reviziju institucija BiH.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2022. godinu, u kojemej navedeno da je BiH ostvarila dobar ekonomski rast i da je spoljnotrgovinska razmjena BiH u prošloj godini iznosila 57,3 milijarde KM, što je povećanje za 11,8 milijardi u odnosu na godinu ranije.

Na dnevnom redu, koji je objavljen na zvaničnoj stranici Paralamentarne skupštine BiH, je i izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi BiH za 2022. godinu, prema kojem je Kancelarija prošle godine primila 3.316 žalbi, kao i izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu.

Pred poslanicima će se naći i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za prvih šest mjeseci ove godine u kojoj je navedeno da je Granična policija BiH u izvještajnom periodu evidentirala je 4.567 lica u nezakonitom prelasku ili pokušaju prelaska granice, što je u odnosu na isti period godinu ranije povećanje za 65 odsto.

Služba za psolove sa starncima u prvih šest mjeseci ove godine evidentirala je 12.931 nezakonitog migranta. Ovim podacima obuhvaćena su lica nakon nezakonitog ulaska u BiH, kao i lica koja su nakon isteka viza ili boravišnih dozvola ostala u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Sjednica je zakazana za 12.00 časova.