Predsjednica RS razgovarala sa Metjuom Palmerom: Republika Srpska svoje obaveze izvršila na vrijeme

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera danas upoznala o tome da je Srpska sve svoje obaveze izvršila na vrijeme, jer je nakon opštih izbora odmah uspostavila Vladu, usvojila Budžet, definisala razvojnu politiku i program ekonomskih reformi.

“Mi sada čekamo ko su to stvarni i kredibilni partneri na ostalim nivoima vlasti u BiH”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa Palmerom, koji je održan u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je ocijenila ovaj sastanak veoma zanimljivim i korisnim.

Prema njenim riječima, dobro je da se na ovaj način, direktno razmjenjuju informacije i da se razgovara o stvarima koje su bitne za Republiku Srpsku i za cijelu BiH.

“Razgovarali smo o tome na koji se način može unaprijediti saradnja između različitih nivoa vlasti u BiH u raznim oblastima. Naši gosti bili su prvenstveno zainteresovani za oblast bezbjednosti, što i nas interesuje, ali isto tako i kada je u pitanju ispunjavanje nekih drugih obaveza”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da u BiH postoji mehanizam koordinacije, koji može da bude odlična osnova, ne samo za ispunjavanje obaveza BiH na putu ka EU, nego i tamo gdje se očekuje saradnja dva entiteta, kantona, i nivoa BiH i Brčko distrikta, sve u skladu sa ustavnim nadležnostima, što i jeste formula za evropski put BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je tokom razgovora, u kojem je učestvovao i američki ambasador u BiH Erik Nelson, naglašeno da treba da postoji bolja saradnja agencija za sprovođenje zakona i policija u BiH, te da treba voditi računa o onome što su izazovi ovog vremena, a BiH ih nije pošteđena.

“I mi smo zainteresovani za to jer želimo da budemo dio svih aktivnosti koje pronalaze odgovore ili preveniraju određene stvari koje predstavljaju bezbjednosne prijetnje. Neophodna nam je i saradnja u oblasti ekonomije, jer su to sve važne stvari”, naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Ona je na sastanku izrazila žaljenje zbog toga što još nema nove vlade Federacije BiH, niti novog saziva Savjeta ministara, jer postoje određeni procesi koji su međusobno uslovljeni i podrazumijevaju aktivniju saradnju sa Republikom Srpskom u tim oblastima.

“Zadovoljna sam činjenicom da je Republika Srpska sve svoje obaveze izvršila na vrijeme, jer je nakon izbora odmah uspostavila Vladu, usvojila Budžet, definisala svoju razvojnu politiku, program ekonomskih reformi i sada čekamo ko su to stvarni i kredibilni partneri na ostalim nivoima vlasti u BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da neke teme u BiH dobijaju razna značenja i neke izmišljene dodatne konotacije.

“Pojasnila sam na sastanku i situaciju u vezi sa donošenjem nekih zakona u Republici Srpskoj koji su u pripremi, jer je u Federaciji BiH veoma ispolitizovano pitanje uspostavljanja rezervnog sastava policije u Srpskoj”, rekla je predsjednik Srpske.

Ona kaže da je tokom sastanka pojasnila da je jedini cilj Republike Srpske u svemu tome da pojača bezbjednost građana i imovine, te da Srpska nema namjeru da bilo kome oduzima nadležnosti, već želi da se bavi bezbjednosnim pitanjima na svojoj teritoriji.

Cvijanovićeva je istakla da je izrazila spremnost da policija Republike Srpske sarađuje sa svim drugim agencijama, uključujući i nivo BiH i FBiH, sa svima koji su zaduženi za pitanje bezbjednosti.

Sastanku u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu pristustvovao je i američki ambasador u BiH Erik Nelson.

 

Izvor:(SRNA / ATV) 

Ostavite komentar: