Policija kontroliše migrante! Lukač: Nećemo dozvoliti da na bilo koji način ugroze građane

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da pripadnici MUP Srpske kontrolišu kretanje migranata i da se svakodnevno nalaze na međuentitetskoj liniji.

“Nećemo dozvoliti da migranti na bilo koji način ugroze građane ili da počine krivična djela i prekršaje koji mogu dovesti u pitanje bezbjednost”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je istakao da MUP Srpske ima dovoljno policajaca angažovanih na kontroli kretanja migranata.

“Republika Srpska ne može primati migrante”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne može primati migrante jer nema uslove za njihov smještaj, te ukazala da, kada je riječ o tom pitanju, postoje bezbjednosni, zdravstveni, društveni i socijalni problemi.

“Imam puno povjerenje u našu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), jer znaju šta rade u situaciji koja se odnosi na migrante. Naravno, olakšana je stvar time što su Republika Srpska i njene institucije jasno zauzele čvrst stav o migrantima i to na vrijeme prije nekoliko godina”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je podsjetila da je, kada je bila predsjednik Vlade Srpske, definisano da Republika Srpska ne može primati migrante i da se mora boriti protiv ove pojave pravnim i dozvoljenim sredstvima, kao i da pokuša uticati na organe BiH da rade svoj posao i rješavaju pitanja readmisije i jačanja Granične službe BiH.

“Tu se naša policija stavila na raspolaganje znajući koliko je važno da granica bude zaštićena. Razumijemo da imamo problem i zato očekujemo od EU da štiti svoje granice, ne samo na prelasku u Hrvatsku, nego da migranti ne uđu u Srbiju i Srpsku. Očekujemo i da institucije BiH rade svoj posao na povratku migranata u njihove zemlje”, rekla je Cvijanovićeva.

Ostavite komentar: