Planovi za Srpsku: Vlada utvrdila Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2022-2024.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2022-2024. godine, koji sadrži makroekonomsku analizu i perspektive, te niz ključnih oblasti i mjera koje treba da se realizuju u Republici Srpskoj u predstojećem dvogodišnjem periodu.

U ovom dokumentu projektovane stope privrednog rasta u periodu 2022–2024. godina iznosiće 4,5 odsto, 4,3 odsto, 4,6 odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje u Republici Srpskoj, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.
U Prijedlogu programa ekonomskih reformi očekuje se oporavak energetskog sektora, da rast industrije omogući veća ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenosti, a to će uz rast ličnih primanja omogućiti rast domaće potrošnje, dok bi planirana investiciona ulaganja trebalo da doprinesu ukupnom privrednom rastu.
Ključne su tri oblasti na kojima će se u periodu 2022-2024. godina raditi – povećanje zaposlenosti, posebno mladih, žena i drugih ranjivih grupa, unapređenje poslovnog okruženja i povećanje efikasnosti javnog sektora, posebno u jačanju odgovornosti javnih preduzeća.
Na osnovu glavnih ciljeva Vlade Republike Srpske i identifikovanih prepreka za konkurentnost i inkluzivni rast, te na osnovu reformskih oblasti datih u Smjernicama Evropske komisije, zajedničkim socioekonomskim reformama, te prijedlozima Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, definisane su 24 strukturne mjere za predstojeći trogodišnji period, od čega je pet novih mjera.
Nove mjere su rasterećenje oporezivanja rada i smanjenje parafiskalnih opterećenja, upravljanje lokalnim razvojem i unapređivanje usluga u oblasti lokalne samouprave, prelazak industrije ka zelenoj i kružnoj ekonomiji, uspostavljanje ekonomskih instrumenata za unapređenje sistema upravljanja posebnim kategorijama otpada i digitalna transformacija industrije.
U okviru 19 preostalih mjera biće nastavljene inicijative i reformski procesi koji su započeti u prethodnom periodu, imajući u vidu da se radi o složenim i opsežnim višegodišnjim reformskim procesima, čija implementacija će doprinijeti realizaciji glavnih ciljeva politika Vlade Republike Srpske, navodi se u ovom dokumentu.

Ostavite komentar: