Pekićeva poručuje: Turkovićeva nema pravo da osporava izgradnju memorijalnog centra

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mira Pekić poručila je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ne bi smjela da se buni na najavu izgradnje memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u spomen žrtvama strašnog genocida počinjenog u Drugom svjetskom ratu koji će ostati kao mjesto sjećanja i opomene za vijek vijekova.

“Odakle hrabrost njoj, koja nikada nije posjetila Donju Gradinu i odala počast žrtvama tog užasnog stratišta da komentariše najavljenu izgradnju i bavi se time koji su narodi tu pomenuti?”, upitala je Pekićeva, te poručila da će riječi i djela Turkovićeve pasti u zaborav, gdje im je i mjesto.

Pekićeva kaže da bi bilo normalno i da institucije BiH učestvuju u izgradnji centra, izdvajanjem sredstava iz budžeta, ali da za to, očigledno, ne postoji volja, dok je Srbija mnogo puta pokazala da je prijateljski nastrojena prema BiH.

“S druge strane, od Turkovićeve su stizale samo otrovne strelice, poput onih da su vakcine `astra zeneka` koje je donirala Srbija jeftine i loše, ali nismo čuli riječi zahvalnosti kada je vlast Srbije odlučila da obezbijedi vakcinaciju građanima cijele BiH, što je hiljade ljudi i iskoristilo”, ističe Pekićeva.

Ona kaže da je Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije donio milionska ulaganja prijateljske Srbije u privredu Republike Srpske.

Pekićeva je istakla da je Srbija oslonac i zamajac privrednog razvoja Republike Srpske, ali i Federacije BiH /FBiH/, te podsjetila da je pogon “Jumka” otvoren u Drvaru i da su najavljena milionska ulaganja Srbije u nekoliko opština u FBiH, saopšteno je iz PDP-a.

“Zahvalni smo Srbiji na svakoj vrsti pomoći, kao i pomoći u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, što predstavlja i izgradnja memorijalnog centra. To će ostati kao mjesto sjećanja i opomene za vijek vijekova, a riječi i djelovanje Turkovićeve pašće u zaborav, gdje im je i mjesto”, rekla je Pekićeva.

Nakon što su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dogovorili da Srbija i Republika Srpska u Donjoj Gradini na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac podignu memorijalni centar, koji će biti svesrpsko svetilište, Turkovićeva je izjavila da je neprihvatljivo da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana.

Ostavite komentar: