Parlamentarni izbori u Srbiji: Sutra glasanje u više gradova u BiH

U više gradova u Bosni i Hercegovni sutra će građani, koji imaju dvojne državljanstvo, moći da glasaju za izbore u Srbiji.

Glasačka mjesta u BiH biće otvorena u Ambasadi Srbije u Sarajevu, generalnim konzlatima Srbije u Banjaluci i Mostaru, konzularnim kancelarijama u Drvaru i Trebinju.

Birališta će biti i u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, Srednjoškolskom centru “Ivo Andrić” u Višegradu, Gradskoj upravi Doboj, Srednjoškolskom centru u Bratuncu, Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Zvorniku, te u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Prijedoru.

Prvi put sutra će za izbore u Srbiji biti otvorena glasačka mjesta u Bijeljini i u Mostaru.

Konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković izjavila je Srni da je više od 100 birača prijavljeno na biračkom mjestu u Bijeljini.

Marinkovićeva je navela da će ovo biračko mjesto u Galeriji Centra za kulturu biti otvoreno sutra u 7.00 časova, a pravo glasa imaju birači sa državljanstvom Srbije koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, što podrazumijeva posjedovanje lične karte ili pasoša sa adresom u Srbiji.

“Nadam se da će sve proći u najboljem redu i da ćemo lepo okončati ove izbore, nesvakidašnje zbog virusa korona”, kaže Marinkovićeva.

Prema njenim riječima, preduzete su sve mjere epidemiološke zaštite, prostorija gdje će biti biračko mjesto je dezinfikovana, obezbijeđen je alkohol za dezinfekciju ruku, kao i lična zaštitna oprema za članove biračkog odbora i za glasače, ukoliko dođu bez zaštitne maske.

Konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč rekla je ranije Srni da je prvi put, od otvaranja Generalnog konzulata u Mostaru 2012. godine, otvoreno i biračko mjesto na kojem će se moći glasati od 7.00 do 20.00 časova.

“Na ovom biračkom mjestu moći će da glasaju birači koji su se do 30. maja prijavili da će na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u inostranstvu”, rekla je Bakočeva.

Pravo glasa ima 6.584.376 punoljetnih građana Srbije, koji će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je prijavljeno 355 građana koji žele da glasaju.

Prema njegovim riječima, oko 1.000 stanovnika Bratunca ima pravo glasa na izborima u Srbiji od kojih će oko 600 biračko pravo ostvariti u mjestima u Srbiji u kojima su prijavljeni i u kojima imaju imovinu.

 

Izvor: Srna

Ostavite komentar: