Ostaje u političkom životu: Da li Jelena Trivić osniva stranku?

17.03.2023. | 14:06

U javnosti se već dugo spekuliše da će potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić osnovati vlastitu stranku, a prema nezvaničnim informacijama nedavno je predala dokumentaciju za formiranjem iste.

“Mogu vam potvrditi da sigurno ostajem u političkom životu. Dalje političke korake ću saopštiti lično”, poručila je ranije za UNU Trivićeva, a u međuvremenu nije govorila ništa konkretnije na ovu temu.

Ipak, politički analitičar Nebojša Tojagić mišljenja je da Trivićeva i dalje nije odustala od PDP-a, a da je registracija nove partije samo priprema rezervne varijante, ukoliko ona bude potrebna.

“Mislim da će Sabor PDP-a i izbor predsjednika stranke biti ključan događaj nakon čega će vrlo vjerovatno doći do osipanja dijela članstva koje će krenuti sa onom strujom koja izgubi pozicije unutar stranke. Vjerujem da u ovom trenutku i Draško Stanivuković (gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a, op.aut.) i Jelena Trivić obilaze lokalne odbore i traže podršku. Sasvim sigurno slušaju obećanja da su mnogi uz njih ali to ništa ne znači do samog čina glasanja. Upitno je i da li će oni koji podržavaju Jelenu Trivić zbog nje i napustiti PDP. Bojim se da je višak sujete a manjak ideja i želje za kompromisom doveo do jednog nerealnog shvatanja vlastite pozicije na političkoj sceni RS”, kaže za UNU Tojagić.

Mišljenja je da bi se isto dogodilo i ukoliko bi Trivićeva bila promovisana za nasljednika Branislava Borenovića. U tom slučaju bi se Stanivuković sa saradnicima otisnuo u avanturu osnivanja vlastite organizacije.

“Ukoliko dođe do raskola u PDP-u sigurno je da će jedini pobjednik biti Milorad Dodik i SNSD jer će se opoziciono biračko tijelo dodatno razbiti. Ne vidi se neko novo biračko tijelo, mladi su sve manje zainteresovani za politiku, dok se postojeće opoziciono biračko tijelo pred svake izbore samo drugačije raspodjeli. Rast PDP-a ili Vukanovića znači siguran pad SDS-a i obratno. Nova politička stranka samo će uticati na preraspodjelu istog biračkog tijela i to je realnost sa kojom se moraju suočiti i jedni i drugi. Uostalom vidjeli smo šta je za opoziciju u smislu inokosnih funkcija značio odlazak Nenada Nešića i Gorana Selaka (lideri DNS-a i SPS-a, op.aut.)”, zaključio je Tojagić.

Podsjećamo, aktuelnom predsjedniku PDP-a drugi mandat na čelu stranke ističe u septembru ove godine. Prema stranačkom Statutu, Borenović nema mogućnost da se ponovo kandiduje.