Oružane snage BiH dobijaju modernije uniforme koje će moći koristiti i u mirovnim misijama

Oružane snage Bosne i Hercegovine dobiće nove uniforme. Njihov dizajn će biti moderniji i biće kvalitetnije u odnosu na postojeće, tvrde iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli iz ovog ministarstva za Klix.ba, već je u toku postupak javne nabavke za nove uniforme i čizme. Novac za nabavku je osiguran ove godine i ne može se precizno odrediti kada će javna nabavka biti završena, ukazali su.

Objasnili su od kakvog materijala će biti izrađene uniforme.

“Materijali planirani za izradu novih uniformi (NYCO Cordura tkanina) su višestruko kvalitetniji od dosadašnjih materijala, u pogledu izdržljivosti, otpornosti na gužvanje, svjetlost i sl. te pružaju udobnije korisničko iskustvo”, naveli su.

Uniforme će biti tako dizajnirane da se iste mogu koristiti u Bosni i Hercegovini i svim mirovnim misijama.

“Dizajn nove uniforme će biti moderan sa znatno povećanom funkcionalnošću, a nijanse boja na jedinstvenoj šari Oružanih snaga će omogućiti da se ista uniforma koristi i u Bosni i Hercegovini i u mirovnim misijama u kojima učestvuju naši pripadnici”, istakli su.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su podsjetili da Oružane snage trenutno koriste uniforme Američkog marinskog korpusa te da su američke vlasti dozvolile da ove uniforme mogu koristiti bez naknade za autorska prava.

 

Izvor:(Klix.ba)

 

 

Ostavite komentar: