OHR: Blokada institucija BiH korak u pogrešnom smjeru

Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smjeru i “medvjeđa usluga” građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju, saopšteno je večeras iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

OHR očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju nesmetano funkcionisanje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlaštenja – rečeno je iz OHR za Radio slobodna Evropa (RSE).

– S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebalo da bude usvojen u decembru prošle godine, a to još uvijek nije učinjeno – dodaju iz OHR-a.

Predstavnici političkih stranaka iz RS donijeli su odluku da od ponedjeljka 26. jula neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savjetu ministara i Predjsedništvu BiH, dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

 

 

Ostavite komentar: