NSRS sutra o vetu Cvijanovićeve! Žunić očekuje podršku i dijela opozicije

19.10.2023. | 10:43

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da očekuje da će i dio opozicije, radi zaštite interesa i dejtonske pozicije Srpske, na sutrašnjoj posebnoj sjednici parlamenta podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na zaključak Predsjedništva usvojen bez konsenzusa.

“Da je BiH iole normalna država, poslanici bi sutra raspravljali o eskalaciji pritisaka na legalno izabrane institucije i funkcionere Republike Srpske koji svojim odlukama čvrsto stoje iza Ustava, Dejtonskog sporazuma i borbe protiv protektorata i neokolonijanizma”, rekao je Srni Žunić.

On je napomenuo da oni koji sprovode protektorat u BiH jesu međunarodni faktori, te da se, zbog činjenice da BiH nije ni blizu suverene države koja poštuje svoje najviše akte, dešava da ovdje bitišu politikanti i sluge kao što su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

“Oni svojim zaključcima optužuju legalne i demokratske predstavnike naroda Republike Srpske da ruše Dejtonski sporazum i Ustav, iako je svima jasno da Narodna skupština i izabrani funkcioneri Republike čvrsto stoje iza svakog slova ovih akata”, istakao je Žunić.

On je ukazao da je jasno da je na djelu orkestrirani napad na volju građana Republike Srpske i da u ovom osjetljivom političkom trenutku Bećirović i Komšić rasplamsavaju ionako uzavrelu političku klimu u BiH.

“Siguran sam da će poslanici dvotrećinski odbaciti njihove zaključke i potvrditi veto Cvijanovićeve. Očekujem i da dio opozicije podrži taj veto, barem onaj dio koji razumije trenutak i političke okolnosti u kojima se nalazimo”, izjavio je Žunić.

On je istakao da će “sitni politikanti i miljenici stranaca u BiH iz opozicije vjerovatno posebno sjednicu koristiti za zamjenu teza i političarenje”.

“Ali to je već viđena i odavno pročitana priča. Zadatak tih poslanika i nije borba za jedinstvo svih političkih faktora u odbrani nadležnosti Srpske, već njegovo urušavanje i stvaranje ambijenta za djelovanje međunarodnog faktora kojima je cilj centralizacija BiH”, ocijenio je Žunić.

Za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na posljednji zaključak Predsjedništva usvojenog preglasavanjem druga dva člna.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o izjavi srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju veoma štetnim po vitalne interese Srpske zaključka Predsjedništva BiH povodom “eskalacije napada organa entiteta Republika Srpska na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH”, usvojenog bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Narodna skupština prema Ustavu BiH razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je 10 dana od dana prosljeđivanja potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 glasova poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.