Novi demanti za Heleza! Ni EUFOR nema informacija o paravojnim kampovima

28.11.2023. | 15:08

ЕUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na području BiH, navedeno je iz ЕUFOR-a za Kliks.

Dalje ističu, kako bi održavali sveobuhvatan pregled situacije na terenu, ЕUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u bezbjednosnu situaciju u BiH.

“Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, ЕUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u vlastima BiH, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave bezbjednosnim pitanjima”, navodi se u odgovoru na pitanje da li imaju informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima na području BiH o kojima su govorili predstavnici Republike Srpske u pismu ЕU i SAD-u, a zatim i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Iz ЕUFOR-a su istakli posvećenost saradnji sa vlastima BiH kako bi efikasno odgovorili na potencijalne bezbjednosne prijetnje.

“ЕUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja bezbjednog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima vlasti BiH je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordinisan odgovor na bilo koji izazov. ЕUFOR ostaje čvrsto posvećen bezbjednosti u regionu”, naveli su.

ЕUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo ЕUFOR-u omogućava da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identifikuje bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju bezbjednom i stabilnom okruženju.

“ЕUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost ЕU, nastaviti da prati razvoj bezbjednosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u vlastima BiH. ЕUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH”, zaključeno je.

Oznake: Demanti, EUFOR, Helez