Nove mjere u Srpskoj: Obavezne maske i na otvorenom, zabranjeno okupljanje više od 10 osoba

Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da je nošenje zaštitne maske na otvorenom obavezno, osim za djecu mlađu od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu sama da skinu masku i za vrijeme sportskih aktivnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima i, do 16. novembra, okupljanje više od deset lica.

“To se, prije svega, odnosi na privatna okupljanja, što podrazumijeva svadbe, krštenja i ostalo”, naveo je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Direktor Inspektorata RS Dragurtin Škrebić je naveo da su dodatne mjere neophpdne kako bi se spriječilo širenje epidemije.

“Vlada je bila prinuđena da hitno izmjeni Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, te je od prošle sedmice moguće i zatvaranje ugostiteljskih objekata. Imali smo pojačane kontrole prošlog vikenda i 11 subjekata smo zatvorili na sedam dana”, rekao je Škrebić.

On je dodao da novčane kazne nisu dale rezultate, jer su pojedini ugostitelji bili spremni da plate kaznu, ako bi radili u punim objektima.

“Cilj je da se epidemija ne širi, da ne bismo morali potpuno zatvoriti rad privrednih aktivnosti. Teško bismo preživjeli, ako ne budemo raditi”, poručio je Škrebić.

On je dodao da je virus “dolazio u fabrike, ali se nije širio u fabrikama, ako se poštuju mjere”.

Ostavite komentar: