“Niko ovo nije očekivao ni doživio”: Zatražiti informaciju CIK-a o lokalnim izborima

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojila je zaključak kojim predlaže Domu naroda da od Centralne izborne komisije BiH zatraži da u roku od 30 dana od usvajanja zaključka ovom domu podnese izvještaj o sprovedenim lokalnim izborima u BiH.

Član Komisije Lidija Bradara je tokom rasprave, predlažući ovaj zaključak, rekla da proces od raspisivanja do realizacije izbornih rezultata traje veoma dugo i da će, po svemu sudeći, trajati godinu dana da se realizuju izborni rezultati lokalnih izbora.

“CIK je dužan da nas izvještava o sprovođenju i organizaciji izbora”, rekla je Bradara.

Predsjedavajući Komisije Bariša Čolak naveo je da su određeni procesi koji se odnose na lokalne izbore u fazi žalbi i da je indikativno da li će moći dobiti cjelovitu informaciju.

“Izborni proces je kompromitovan i niko ovo nije očekivao ni doživio da će proći godinu dana od raspisivanja izbora do realizacije izbornih rezultata”, istakao je Čolak.

Član Komisije Lazar Prodanović rekao je da se čeka na odluku Suda BiH po žalbama koje se odnose na poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju i, ukoliko se žalba odbije, izbori bi trebali da se u tim sredinama održe u roku od 15 dana.

“Ima potrebe aktivirati radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona u godini koja ne bi trebala da bude izborna”, rekao je Prodanović. Na sjednici je jednoglasno podržan, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

U vezi sa dopisom predsjedavajućeg Doma naroda koji se odnosi na Orijentacioni radni plan Doma naroda za 2021. godinu, Komisija je usvojila Orijentacioni radni plan Ustavnopravne komisije Doma naroda parlamenta BiH za 2021. S dnevnog reda Ustavnopravne komisije Doma naroda skinut je Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Ovaj prijedlog zakona u drugoj komisijskoj fazi biće razmatran na narednoj sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda.

Ostavite komentar: