Nezadovoljni procesom: Zvaničnici Srpske napustili prostorije Suda BiH

05.02.2024. | 14:28

Visoki zvaničnici Republike Srpske, koji su danas bili u Sudu BiH radi podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, napustili su sudnicu nezadovoljni procesom, uz ocjenu da je nečuven, nelogičan i protiv svih pravila.

Sudnicu su napustili, između ostalih, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Milorad Kojić.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je da sumnja da je na prethodnog sudiju u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – Mirsada Striku, vršen pritisak da uradi nešto što kao pravnik nije mogao ili nije htio, zbog čega je odlučio da ode, te ukazala da novi sudija Sena Uzunović ima političku pozadinu.

Cvijanovićeva je naglasila i da Strikin odlazak nema veze sa zahtjevom za njegovo izuzeće, koje je odbijeno, te dodala da je sudija Uzunovićeva, koja je preuzela predmet, dobila nalog da radi ono što prethodni sudija nije htio da uradi.

Prema njenim riječima, ljudi koji su došli da podrže Dodika u Sudu napustili su ročište zbog toga što se ne radi o suđenju u kojem bi se trebalo baviti pravom i pravosuđem nego se bavi teškom politikom.

“Ovdje je mnogo nelogičnosti, prvo odbijen je zahtjev za izuzeće prethodnog sudije, onda taj isti sudija traži da bude razriješen. Prije tri mjeseca, kada je počela sva ova lakrdija /sudija Strika/ je znao kada će u penziju. Sumnjam da je bio pod pritiskom, da nije htio da radi ono što smo vidjeli da se danas radi”, rekla je Cvijanovićeva novinarima ispred Suda BiH.

Prema njenim riječima, nečuveno je da novi sudija kaže da nema objašnjenje zašto nije promijenjena optužnica ako je predmet protiv Dodika i vršioca dužnosti “Službenog glasnika” Republike Srpske Miloša Lukića razdvojen, te da sudija kaže Tužilaštvu da čita samo dijelove optužnice koji se odnose na Dodika.

“Da li je realno da u pravosudnoj instituciji može da bude toliko voluntarizma, toliko neprofesionalnosti da se kaže da se čita samo jedan dio koji Tužilaštvo hoće?”, upitala je Cvijanovićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić nakon izlaska iz sudnice rekao je da je nečuveno u krivičnopravnom postupku ovo što su danas vidjeli u sudnici.

“Nismo mogli da vjerujemo da je u toku postupka promijenjen sudija za koga je traženo izuzeće iz ovog predmeta i Sud odbio njegovo izuzeće, a jutros dolazi novi sudija koji po svaku cijenu želi da pročita optužnicu. Nečuveno je da sudija želio da pročita optužnicu kao da bi optuženog upoznala o čemu je optužen, dok imamo dva optužena. Danas je bilo klasično suđenje u odsustvu Milošu Lukiću”, rekao je Minić nakon izlaska iz sudnice.

On je dodao da je novi sudija Sena Uzunović ranije tokom karijere obavljala političku funkciju, što je nedopustivo.

Suđenje u postupku koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, od danas je preuzela sudija Sena Uzunović.

Sanja Vulić, Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH je istakla da se sudija Uzunović ponaša kao na pijaci i da je kadar SDA.

Ona je navela da sudija čita Dodiku optužnicu i da ju je poslao američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stigao je na danas zakazano ročište u Sudu BiH koje se održava po optužnici Tužilaštva BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

VIŠKOVIĆ: SUDIJA ČITA OPTUŽNICU NAPISANU U AMERIČKOJ AMBASADI

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Sarajevu da je napustio sudnicu Suda BiH tokom pretresa u predmetu protiv predsjednika Milorada Dodika zbog načina na koji je novi sudija Sena Uzunović počela da vodi ovaj proces i ocijenio da je danas “sahranjena BiH”.

On je odbacio objašnjenje novog sudija Sene Uzunović da je izvručena iz bubnja i potvrdio da je riječ o kadru SDA.

“Čitala je ono što su joj u američkoj ambasadi napisali. Ona ni po kojem kriterijumu ne bi mogla da učestvuje u ovakvom predmetu koji od početka nosi atribute političkog procesa i progona”, ukazao je premijer Srpske.

Višković je ocijenio da je danas viđen “cirus od Suda i Tužilaštva BiH”. “Kao građanin smatram da je danas sahranjena BiH i da ona nema budućnost. Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH koji nam kroje sudbinu, na red će doći i Bošnjaci i Hrvati”, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, ovo bi moglo biti poučno štivo za Evropu i svijet kako se u jednoj nazovi demokratskoj zemlji ruše sve ljudske norme.

“Napustio sam sudnicu nakon što je sudija od tužioca tražio da iz optužnice čita samo onaj dio koji se odnosi na Dodika, a da preskoči dijelove koje se odnose na Miloša Lukića”, rekao je Višković novinarima.

On je istakao da, ako je dala riječ tužiocu on mora da pročita optužnicu od početka do kraja, a ne da preskače pasuse i imena.

“Kada je ona to rekla svi smo ustali i izašli. Ona je nastavila proces onako kako je neko naredio”, rekao je Višković.

Višković smatra da je neko planirao da ova optužnice bude okončana prije Nove godine, ali nije u tome uspio.

“Izgubili su strpljenje, zbog čega je u BiH došao američki diplomata DŽejms O`Brajan s ciljem da ubrza sudski proces. Američki nalog je da se ovo mora završiti, a prethodni sudija se povukao zbog pritisaka koji, vjerovatno, potiču od američke Ambasade”, rekao je Višković.

On je naveo da saosjeća sa sudijom Mirsadom Strikom koji je imao morala, ponosa, dostojanstva i stručnosti i pokušavao da nađe pravne norme za ono što mu je neko nametnuo i nije ispoštovao želje nalogodavaca, pa je morao da ode.

Višković smatra da je sipmptomatično da je radnja koja se stavlja Dodiku na teret učinjena prije 8. avgusta prošle godine, a optužnica se pokreće poslije tog datuma 9. ili 10. avgusta. “To znači da je radnja učinjena prije nego što je Šmit nametnuo zakon”, rekao je Višković.