Državljani BiH mogu u Hrvatsku samo u izuzetno opravdanim slučajevima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske saopštilo je da državljani Bosne i hercegovine u ovu zemlju mogu ući samo u “izuzetno opravdanim slučajevima”.

“U vezi s uslovima uz uslove ulaska državljana trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, radi se o dosljednoj primjeni Odluke štaba Civilne zaštite Republike Hrvatske te osobe mogu u ulaziti u Hrvatsku samo u izrazito opravdanim slučajevima, odnosno ukoliko se radi o privrednom interesu za RH kao što je uplaćen turistički boravak te ukoliko se radi o neodgodivim ličnim razlozima”, rekli su u MUP RH.

Za ulazak u Hrvatsku, osim putne isprave, potrebna je dokumentacija kojom državljani BiH dokazuju navedene opravdane slučajeve ulaska, kao i dokaz da se radi o neodgodivom slučaju.

Što se najave dolazaka tiče, Iz MUP-a su dostavili sljedeće podatke:

“Od 28. maja do 22. juna u 13 sati putem sistema Enter Croatia svoj dolazak prijavilo je 20.027 državljana Bosne i Hercegovine, koji su, uz ispunjavanje propisanih uslova, već ušli ili najavili ulazak u Republiku Hrvatsku. Poređenja radi, obavještavamo Vas kako je na graničnim prelazima s Bosnom i Hercegovinom 14. juna (prošla nedjelja) od 00,00 do 13 sati ukupni ulazni promet bio 25.202 osobe, dok je 21. juna od 00,00 do 13 sati ukupni ulazni promet bio 14.971 osoba te se radi o padu od 40,6 odsto.”

 

Izvor:(N1 BiH)

 

 

Ostavite komentar: