Momčilo Antonić pitao, Lukač odgovorio: Šta je sa policajcima koji batinaju privedene?

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske otpustilo je u prošloj godini sedam policajaca zbog nezakonitog i neprofesionalnog ponašanja, dok je najveći broj policajaca protiv kojih su vođeni disciplinski postupci kažnjen novčano.

U MUP-u su naveli da su lani primili 376 predstavki ili žalbi građana koje se odnose na nezakonito ili neprofesionalno ponašanje zaposlenih u Ministarstvu, 91 zahtjev za pokretanje unutrašnjeg postupka od strane rukovodioca zbog sumnje da je učinjena teža povreda radne dužnosti i 89 prijava koje su podnijeli zaposleni u Ministarstvu protiv drugih zaposlenih.

„Nakon sprovedenog unutrašnjeg i disciplinskog postupka protiv 75 policijska službenika su izrečene odgovarajuće disciplinske mjere i to prestanak radnog odnosa za sedam policijskih službenika, novčana kazna za 52 službenika, oslobađajuća odluka za njih 14 i za dva policijska službenika je utvrđena disciplinska odgovornost, bez izricanja disciplinskih mjera“, naveli su u MUP-u u odgovoru na poslaničko pitanje poslanika SNSD-a Momčila Antonića.

Antonić je pitao ministra Dragana Lukača da li je upoznat sa time da policijski službenici u Banjaluci fizički zlostavljaju privedena lica bez obzira na razlog privođenja i da li je batinanje redovna procedura prilikom privođenja lica zbog počinjenog prekršaja.

Međutim, Lukač je odgovorio da policijski službenici MUP-a svoje poslove i zadatke „obavljaju krajnje profesionalno i u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima RS“.

“U slučajevima pritužbi pojedinih građana na rad i ponašanje policijskih službenika, rukovodioci nadležnih organizacionih jedinica promptno reaguju podnošenjem zahtjeva za sprovođenje unutrašnjeg postupka protiv policijskih službenika i iste dostave Službi za zaštitu integriteta“, naveo je Lukač.

Antonić je pitao i da li su protiv policijskih službenika iz Banjaluke Ostoje Latinčića i Ognjena Ćuluma podnošene prijave unutrašnjoj kontroli i da li je ministar upoznat sa neprofesionalnim radom ovih službenika na način da vrijeđaju lica prilikom legitimisanja i batinaju privedena lica zbog počinjenog prekršaja.

„U proteklom periodu nije bilo predstavki građana na rad policijskih službenika iz upita, niti je PU Banjaluka upoznata sa bilo kakvim neprofesionalnim radom istih“, naveo je ministar Lukač.

Podsjećanja radi, mediji su nedavno objavili da je Antonićev brat priveden u policiju zbog neprimjerenog ponašanja, nakon čega je narodni poslanik reagovao i pozvao MUP da istaži ponašanje svojih pripadnika, piše capital.ba.

Ostavite komentar: