Ministarstvo civilnih poslova: Kovaks potvrdio sigurnost “Astra Zeneke”

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara saopštilo je večeras da su im se predstavnici “Kovaks” mehanizma obratili u vezi sa nedavnim naučnim pregledima vakcine “Astra Zeneka” i da se njihovim dopisom iznova potvrđuje bezbjednost koja je posebno zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolisani i u koje je BiH uključena.

“Glavni prioritet `Kovaksa` je osiguravanje bezbjednih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri `Kovaksa`, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju /SZO/, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave `astra zeneka` vakcine, a odluke o upotrebi vakcine zasnivaju se na smjernicama SZO”, navedeno je u saopštenju za javnost, proslijeđenom medijima iz kabineta resornog ministra Ankice Gudeljević.

U saopštenju je navedeno da je u srijedu, 7. aprila, Globalni savjetodavni odbor SZO za bezbjednost vakcina /GACVS/ pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinisanja “astra zeneka” vakcinom.

“Ovaj pregled odvijao se zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva. GACVS je konstatovao da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se dalja upotreba `astra zeneka` vakcine pažljivo prati”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva civilnih poslova poručuju da SZO savjetuje da zemlje nastave sa primjenom “astra zeneka” vakcine.

“Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i GVACS-a, `astra zeneka` vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije kovid 19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se zemljama savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.

 

 

Ostavite komentar: