Lokalni izbori 15. novembra? Sve zavisi od usvajanja budžeta iduće sedmice

Novoizabrani predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar rekao je da će, ako budžet institucija BiH za ovu godinu bude usvojen iduće sedmice u oba doma parlamenta BiH, izbori biti 15. novembra.

“Optimisti smo i čini mi se da su institucije počele da rade ono što su dužne po zakonu, odnosno što su već trebale i da urade, ali nisu, zbog čega smo i pomjerili izbore sa 4. oktobra na polovinu novembra. Ne mislimo da će biti ugroženi izbori, ali na novi datum”, rekao je Bakalar. Prema njegovim riječima, lokalni izbori ne mogu biti vraćeni na 4. oktobar.

“Nemamo vremensku mašinu da se vratimo u ranije doba i stanje. Rokovi su počeli teći i za izborne rokove i javne nabavke od onog datuma kada smo utvrdili novi datum izbornog dana”, rekao je Bakalar za Glas Srpske.

Bakalar je naveo da je CIK krenuo u poslove nabavke materijala i opreme za izbore jer su imali veoma jasnu poruku od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da ne treba da brinu o budžetu, već da rade svoj dio posla.

“Tako smo i postupili, ali da smo i dalje u problemu, jesmo, dok god ne bude usvojen budžet za 2020. godinu”, naglasio je Bakalar. Govoreći o potencijalnom broju subjekata koji žele u izbornu trku, on je rekao da posljednja informacija koju je dobio jeste da na nivou BiH ima 31 novoformirana partija, kojima su dodijeljeni kodovi jer nisu znali ni da su registrovani kod nadležnih sudova.

“Koliko će još biti nezavisnih kandidata, lista nezavisnih kandidata i već od ranije registrovanih stranaka znaćemo kada istekne rok za prijavu, a to je danas do 16.00 časova, te da ih pregledamo. Preduzeli smo sve mjere da bismo zaštitili i službenike i one koji dolaze da predaju dokumentaciju usljed epidemiološke situacije”, naveo je on.

Bakalar je rekao da izborna kampanja, prema rokovima, počinje 30 dana prije dana izbora, te da će biti praćene aktivnosti i ponašanje političkih subjekata, kao i da će se i vidjeti kakva će tada biti epidemiološka situacija.

“To će sigurno biti novo iskustvo, ali ćemo pratiti sve, bez obzira na koji način bude tekla kampanja, i reagovati ako se utvrde povrede”, naglasio je on. Kada je riječ uočenim malverzacijama u prijavama, zbog čega je CIK zatražio sastanak sa Tužilaštvom i Sipom, Bakalar je rekao da CIK nije dobio odgovor ni sa jedne od ovih adresa te da će, kada budu imali bilo kakav odgovor, moći da kažu nešto o toj temi.

SNSD je 26. maja uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da izbori budu odgođeni za 15. novembar. Ustavni sud BiH odbacio je juče zahtjev, navodeći da je to u nadležnosti redovnog suda.

Ostavite komentar: