Kritike na račun Šmitovog poteza! Stevandić: Srpska će osporiti sve nelegalne odluke

28.03.2024. | 12:36

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su sve krize u BiH počele nametanjem i odlukama stranaca, te istakao da će Srpska osporiti sve nelegalne odluke koje je najavio da će donijeti Kristijan Šmit.

“Nijednu krizu nisu izazvale odluke domaćih organa, parlamenata, vlada, a pogotovo ih nisu izazvale zajedničke odluke u vladama entiteta i u Parlamentarnoj skupštini”, istakao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske u pravnom timu napravila spisak svih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima su imenovani drugi visoki predstavnici, kao i obavještenje o Šmitu koji je prošao bez imenovanja i rezoluciju kojom nije imenovan, nego je odbačena u Savjetu bezbjednosti.

“Na više od 1.600 adresa smo poslali ove dokumente. Dobili smo 50 odgovora koji su dovoljni da počnemo razne procese na mnogim mjestima, pa čak i u parlamentu NJemačke”, naglasio je Stevandić.

Stevandić je rekao da Republika Srpska i dalje vodi postupak u njemačkom parlamentu, najavljujući da će voditi postupak i u Strazburu.

Srpska mora uticati na svoj institucionalni opstanak

On je poručio Srpska mora uticati na svoj institucionalni opstanak, jer je to uslov biološke egzistencije srpskog naroda.

“Pokazuje se da svuda gdje nemamo svoj institucionalni opstanak i sistem bezbjednosti, nema više ni nas”, istakao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. On je rekao da se institucionalni opstanak brani u najvišem zakonodavnom organu Srpske – Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stevandić je podsjetio da je Srpska stvorena u miru, branjena i odbranjena u ratu, te dodao da je opstanak njenih institucija danas ugroženiji zbog nasilja kolektivnog Zapada.

“Svjedoci smo da nakon bombi sa osiromašenim uranijumom isti faktori koriste brutalne, protivpravne i nelegalne sankcije za disciplinovanje legalnih i legitimnih predstavnika naroda koji rade u okviru svog ustavnog i institucionalnog mandata, kao što je to činio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, ukazuje Stevandić.

Stevandić je istakao da ovakvo gaženje međunarodnog prava, uvođenje unilateralnih sankcija, prekrajanje izborne volje ostavlja osim pravnih i ozbiljne bezbjednosne posljedice, te parališe međunarodne bezbjednosne mehanizme.

“Situacija u BiH je dodatno opterećena prijetnjom terorizma. Svi naši građani su pod prijetnjom terorizma ugroženi po svim kriterijumima”, naveo je Stevandić. On je podsjetio da su po međunarodnim standardima za teroristički akt potrebne tri stvari, prvi – postojanje motiva, odnosno mržnje kao generatora slanja poruke ili osvete, drugi – dostupnost mete i treći – posjedovanje ubojitih sredstava ili novca za njihovu nabavku.

Stevandić je dodao da su sva tri ta faktora u BiH ispunjena.