Košarac očekuje: Institucije da potvrde da Šmit nema legitimitet visokog predstavnika

12.10.2023. | 10:18

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da od institucija bezbjednosnog karaktera očekuje da tretiraju sve pozitivne zakonske propise kako bi se potvrdio stav Republike Srpske da Kristijan Šmit nema legitimitet visokog predstavnika, te da nema dozvolu za rad i boravak u BiH.

“U najboljem slučaju, o njemu možemo govoriti kao o njemačkom diplomati”, istakao je Košarac.

On je pojasnio da Šmit nije UN diplomata, jer ne postoji verifikovana odluka Savjeta bezbjednosti UN o njegovom imenovanju.

“Šmit je pokušao na svaki način da nas ubijedi u suprotno. Ali, ne ide mu. Nedostatak legitimiteta pokušava nadomjestiti histerijom, mržnjom i napadima na predsjednika Milorada Dodika i institucije Republike Srpske”, ukazao je Košarac.

On je ocijenio da je vrijeme da Šmit spakuje kofere i sa kartom u jednom pravcu napusti BiH.

“Republika Srpska će iskoristiti sve kapacitete da dokaže da se Šmit lažno predstavlja. Vrlo smo motivisani i nećemo se umoriti! Zabrinjavajuće je što u tome nemamo partnere u bošnjačkoj i hrvatskoj političkoj strukturi”, naveo je Košarac na “Insagramu”.

On je rekao da je poražavajuće da postoji politička elita koja podržava nelegitimnog stranca i njegove sulude ideje i namjere.

“U potpunosti podržavam napore srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i ministara bezbjednosti Nenada Nešića koji idu u pravcu da bezbjednosne institucije preispitaju status Šmita, kako bismo dobili verifikovan stav o tome da se on lažno predstavlja i da nema legitimitet”, naglasio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će se, na osnovu analiza, konačno dobiti jasna poruka, odnosno jasne odluke i akte o tome da Šmit treba da napusti BiH.