Komandant NATO u BiH: Svaka zemlja ima pravo da bira bezbjednosne aranžmane

Komandant NATO snaga u BiH Erik Folksted izjavio je da svaka zemlja ima suvereno pravo da bira svoje bezbjednosne aranžmane, odnosno da odluči da li će saradjivati sa alijansom putem partnerstva ili kao punopravna članica.

„Odluka je na svakoj od zemalja koje apliciraju za članstvo u NATO i na 30 zemalja članica. Nijedna treća strana nema pravo da interveniše ili da stavlja veto na taj proces“, kazao je Folksted za “Dnevni avaz”.

Ruska ambasada u BiH nedavno je saopštila da će Moskva smatrati neprijateljskim činom ako BiH pristupi NATO-u.

Upitan da li BiH prijeti realna opasnost od rata, Folksted je kazao da je bezbjednosno ugroženje nestabilno i neizvjesno i da se stalno mijenja.

„Poimanje većine ljudi o oružanom sukobu dvije države koje otvoreno ratuju može da izgleda manje vjerovatno u 21. vijeku, ali to ne znači da je ta prijetnja u potpunosti nestala ili da nema drugih bezbjednosnih izazova koji predstavljaju jednaku bezbjednosnu prijetnju“, kazao je Folksted za “Dnevni avaz“.

Naveo je da postoji i spektar drugih bezbjednosnih izazova i da je zbog toga važno imati dobro obučene i spremne oružane snage.

O narednim koracima koje bi BiH trebalo da preduzme na putu ka članstvu u NATO, Folksted je rekao da je to zavisi od vlasti BiH i dodao da prvi koraci treba da budu nastavak i proširenje obima započetih demokratskih i institucionalnih reformi u kojima je ostvaren značajan napredak.

On je kazao da NATO ima dobru saradnju sa Srbijom i da alijansa u Beogradu ima svoju kancelariju, kao što Srbija, poput BiH i Rusije, ima stalnu delegaciju u sjedištu NATO u Briselu.

„Ove diplomatske misije ključne su da nam omoguće da tješnje radimo s tim zemljama na promociji saradnje i komunikacija, kao i da iznadjemo zajednička rješenja za probleme koji pogadjaju region. Na NATO proširenje i partnerske aktivnosti ne bi trebalo gledati kao na prijetnju bilo kojoj zemlji“, dodao je.

Na pitanje da li za BiH postoji alternativa ulasku u NATO, Folksted je naveo kazao da je alternativa da BiH „kaže da“.

„Da kažete ‘da’ i postanete dio najjačeg i najuspješnijeg političko-vojnog saveza u istoriji. Da kažete ‘da’ bezbjednosti, da kažete ‘da’ boljem životnom standardu svih u BiH“, rekao je Folksted.

 

 

Ostavite komentar: