Kesić o sjednici Savjeta bezbjednosti UN: Obraćanje Šmita izazvalo bi revolt predstavnika Rusije i Kine

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da od sutrašnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN ne očekuje novi pristup u vezi sa BiH.

Kesić smatra da ova sjednica Savjeta bezbjednosti neće biti ništa drugačija od prethodnih, jer je za Zapad jedini problem koji postoji u BiH problem koji dolazi iz Republike Srpske.

“Međunarodna zajednica koja želi centralizaciju BiH ne želi da čuje pozive iz Republike Srpske da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum. Kad Srpska brani svoje nadležnosti, to vide kao udar na BiH, a istovremeno ne vide da svaki pokušaj ka centralizaciji gura tu zajedničku državu sve više prema disoluciji”, rekao je Kesić za RTRS.

Govoreći o obraćanju Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, na sjednici, Kesić je naveo da bi njegovo obraćanje izazvalo revolt kod predstavnika Rusije i Kine, pogotovo ako bi se to pitanje nametnulo bez glasanja.

“Tu su i druge članice Savjeta bezbjednosti koje ne žele da prihvate da zapadne zemlje mogu da nametnu svoju volju bez bilo kakvih dogovora sa drugim zemljama. One znaju da ako se to propusti u slučaju Šmita i napravi presedan, i oni bi mogli da očekuju da velike zapadne sile njima nameću bilo kakvo rješenje mimo Savjeta bezbjednosti”, naveo je Kesić.

On je rekao da je Šmitov izvještaj očekivan i govori da on, vjerovatno, nije autor tog izvještaja.

“Autor su ljudi koji već duže vrijeme sjede u Sarajevu, koji predstavljaju aktivizam s ciljem da se izgradi visoko centralizovana država mimo Dejtonskog sporazuma i to hoće da nametnu ne samo Republici Srpskoj nego i hrvatskom narodu u FBiH”, smatra Kesić.

Prema njegovim riječima, Srbi i Hrvati u BiH ne žele centralizovanu državu, žele Dejtonski sporazum i zbog toga je Šmitov izvještaj navijački i pokušava da nametne scenario prema kome je sve crno-bijelo i da kažu da bi “BiH bila raj da ne postoji Republika Srpska”.

“Bošnjačka politička elita i takozvani probosanski blok sada vidi priliku da izbjegnu odgovornost za svoju nesposobnost da otvoreno razgovaraju i pokušavaju da izgrade konsenzus sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda u BiH te da dobiju maksimalnu podršku za nacionalističke ciljeve”, napomenuo je Kesić.

On smatra da postoje tri opcije za situaciju u BiH, od kojih je prva da se nastavi mrcvarenje na ovaj i slične načine kako to traje već više od dvije decenije.

“Druga opcija je dogovor i novi pristup koji bi gradio visoko decentralizovanu državu, koja je i predviđena u Dejtonskom sporazumu i koja jedino može da opstane. A ako Bošnjaci to ne žele, ostaje treće opcija da se ta država na miran način dovede do kraja i da svako ide svojim putem”, smatra Kesić.

Kesić vjeruje da će se čuti glas Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti, navodeći da je veliki dio zemalja pročitao bar dio izvještaja Vlade Republike Srpske i da izvještaji Srpske citiraju ne samo od strane ruskog ambasadora nego i drugih diplomatskih delegacija.

Savjet bezbjednosti UN održaće sutra polugodišnju debatu o BiH, objavljeno je na sajtu UN.

Ostavite komentar: