Japan ima najmoćniji pasoš na svijetu: BiH najlošija u regionu

Prema izvještaju kompanije Henley and Partners koja od 2006. godine rangira pasoše 199 zemalja, Japan se nalazi na vrhu liste najmoćnijih pasoša u 2021. godini, Slovenija je na jedananestom mjestu.

Na kraju svake godine se pravi lista najmoćnijih pasoša u tekućoj godini. Kako je prenio CNN, Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez vize ili automatsko dobijanje vize za 193 odredišta širom svijeta. Istraživanje takođe pokazuje da je u prvom tromjesečju ove godine međunarodna mobilnost i dalje bila 12 odsto ispod nivoa prije pandemije. Ovakvi rezultati pokazuju da je jaz između teoretskog i realnog pristupa putovanju koji nude čak i dobri pasoši i dalje veoma značajan.

Na drugom mjestu se nalazi Singapur sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim slijedi Južna Koreja koja dijeli treće mjesto sa Njemačkom. Njima pasoši omogućavaju ulazak 191 zemlju.

Na četvrtom mjestu se nalaze Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska na šestom mjestu.

SAD i Velika Britanija dijele sedmo mjesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Putnici sa ovim pasošima mogu da putuju u 187 zemalja.

Hrvatska je na 18. mjestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje svijeta, Srbija se nalazi na 39. mjestu, Sjeverna Makedonija na 46. mjestu, Crna Gora je na 48. mjestu a Bosna i Hercegovina se nalazi na 54. mjestu.

Ostavite komentar: