Ipak i tenzije u Parlamentu Srpske: Evo šta su govorili bošnjački, a šta opozicioni poslanici

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas, na 21. posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Iako je za Zakon glasalo 70 poslanika, a samo dva su bila protiv, nije nedostajao rasprave i tenzija.

“Od čega i koga štititi ćirilicu? Pišem ćirilicu bolje od svih vas, možda je više pišem od svih vas koji ovdje sjedite”, poručila je ovo poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Begija Smajić, poslanik Poslaničke grupe Zajedno za BiH, tokom rasprave o prijedlogu o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

Smajić, koja je inače nastavnica matematike i fizike u Srebrenici, pomenuti zakon je nazvala bespotrebnim i beznačajnim.

“Ne možemo dopustiti ekskluzivitet upotrebe jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, nauštrb latinice i jezika bošnjačkog i hrvatskog naroda. U ravnopravnoj su upotrebi jezici svih naroda i oba pisma. Nadalje, svakom građaninu je garantovano pravo upotrebe svog jezika i pisma, bez mogućnosti uplitanja entitetskih vlasti, a na ovaj način se te ustavne odredbe krše. Zakon predviđa kaznene mjere za one koji u pravnom prometu ne koriste ćirilicu. Zakon prisiljava one koji ne govore jezikom srpskog naroda i ne koriste se ćirilicom, da to moraju učiniti ako žele organizovati neki kulturni događaj. Na kraju se ostavlja mogućnost subvencija onih koji koriste ćirilicu. Ja sam nastavnica matematike i fizike, govorim i predajem na bosanskom jeziku, on se ne priznaje u entitetu u kojem radim. Vidite šta je snaga bosanskog jezika, osporavaju ga, niko ga ne štiti, a preživio je”, rekla je Smajićeva na posebnoj sjednici NSRS.

Ona je naglasila da je jezik jači od zakona, bilo da ga štiti ili zabranjuje, te upitala “da li je jak i superioran onaj narod koji drugom narodu kaže nemaš pravo na svoj jezik?”

“Nama koji smo sa druge strane takvih necivilizacijskih poteza to djeluje jadno i primitivno. Sve je ovo jako tužno i smiješno, jeftini igrokaz koji nas vodi u još veći primitivizam, u blato. Nemam probleme što neko svoj jezik naziva srpskim i piše ćirilicom, ali imam ako se meni to pravo zabranjuje. Vašu djecu će biti stid vašeg primitivizma, ali mene neće. Naša djeca komuniciraju mobilnim telefonima sa istim skraćenicama, iskombinovanim engleskim riječim i našim padežima. Šta ćete sa tim uraditi?”, poručila je na kraju Smajić.

Zakoni su identični u Republici Srpskoj i Srbiji uz minimalne različitosti koje u nazivima da bi bili u potpunosti usklađeni sa ustavima Bosne i Hercegovine, odnosno Srbije.

“Ovim zakonom se preferira srpski jezik i kultura, a Bošnjaci i Hrvati se diskriminišu iako su ravnopravni konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini. Bosanski, srpski i hrvatski jezik su ravnopravni, te ćirilica i latinica ravnopravna pisma“, izjavio je Edin Ramić, poslanik Kluba Zajedno za BiH.

Trivić: Nema sloge sa onima koji kradu od svoga naroda

Ostrte riječi tokom rasprave uputila je poslanik PDP-a Jelena Trivić.

“Nema sloge i jedinstva sa onima koji su u kriminalu, korupciji, koji potkradaju državu i sistemski urušavaju sve pore društva. Ne može meni neko držati lekciju iz patriotizma a ko krade i laže”, kazala je Jelena Trivić.

Pisala sam i pišem ćirilicu, kazala je danas poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i to za nju nije problem.

Govoreći o predloženom zakonu o zaštiti ćirilice, ona je kazala da ima nepreciznosti i da nije isti kao što je u Srbiji.

Ona je rekla da je ovaj zakon potreban i da treba da se donese i na ovaj dan, koji ima istorijski značaj.

“Ali, Vlada je morala da konkretizuje ovo zakonsko rješenje a ne da ostavi podzakonskim aktima, koji se uglavnom ne donose u praksi”, kazala je ona.

Što se tiče današnjeg praznika Dana jedinstva, treba reći, kazala je ona, da se danas u patriotizam i srpsko jedinstvo kunu oni koji najmanje imaju pravo na to.

“Ja hoću i na ovaj dan u NSRS da kažem i da to ostane zapisano ovdje da za mene patriota ne može biti onaj koji krade od svoga naroda. Gdje su nam oni koji su stvarali Republiku Srpsku i koji žive na merginama ovog društva”, kazala je ona i dodala da nema sloge sa onima koji se kunu u lažni patriotizam.

“Nema sloge i jedinstva sa onima koji su u kriminalu, korupciji, koji potkradaju državu i sistemski urušavaju sve pore društva. Ne može meni neko držati lekciju iz patriotizma koji kradu i lažu. Sve same patriote, rodoljubi a pokradaju svoj narod i državui, tjeraju djecu na odlazak odavde”, kazala je Trivićev.

Radović: Nema jedinstva sa onima koji su ekonomski urušili

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Radović rekao je da nema jedinstva sa onima koji su Republiku Srpsku i ovaj narod doveli u katastrofalnu ekonomsku situaciju, do rekordnog zaduženja, visokog stepena korupcije, do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi.

“Istorija nas uči da narod koji izgubi svoj jezik i pismo, prestaje da postoji i Srpska demokratska stranka će podržati svaku inicijativu koja je u interesu očuvanja našeg naroda i tradicije”, kaže poslanik SDS-a.

Međutim, kaže on, nema jedinstva sa onima koji su Republiku Srpsku i ovaj narod doveli u katastrofalnu ekonomsku situaciju, do rekordnog zaduženja, visokog stepena korupcije, do masovnog odlaska mladih i stručnih ljudi, negativne selekcije.

“Republiku Srpsku ne čini samo teritorija, već i stanovništvo koje živi u njoj, a čini se da ova vlast to često gubi iz vida”, kazao je Radović.

Ostavite komentar: