Institucije FBiH 2020. potrošile više od dvije milijarde maraka – evo ko je rekorder

Institucije Federacije, njih 19, u 2020. godini potrošile su više od dvije milijarde maraka, što je za 190 miliona KM više u odnosu na 2019., navodi se u finansijskim izvještajima koje je objavila Kancelarija za reviziju institucija FBiH.

Konkretno govoreći, građani su „rad“ svih ministarstva, Vlade i Parlamenta FBiH te kancelarija predsjednika i potpredsjednika Federacije platili 2.128.659.982 KM.

“U izvještajima revizije za finansijske izvještaje dato je 18 mišljenja bez kvalifikacije (pozitivna) i jedno mišljenje s rezervom, a za usklađenost sa zakonima i drugim propisima data su četiri mišljenja bez kvalifikacije (pozitivna) i 15 mišljenja s rezervom”, pojasnili su iz Kancelarije. Dodali su da je s ciljem otklanjanja utvrđenih nepravilnosti te jačanja sistema internih kontrola i finansijskog upravljanja dato 270 preporuka, što je za 37 manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Praćenjem datih preporuka iz 2019. godine utvrđeno je da je 41 odsto potpuno i djelimično realizovano, 52 odsto je nerealizirano i 7 odsto je ocijenjeno kao neprovedivo”, zaključili su.

Analizirajući podatke iz izvještaja revizora, može se zaključiti da su građani samo za plate radnika u 19 institucija Federacije dali skoro 50 miliona KM.

Rekorder potrošnje

Rekorder po iznosu koji je potrošen za plate je svakako Parlament FBiH – 11.440.469 KM, na drugom mjestu je, s iznosom od 6.229.986 KM, Federalno ministarstvo za pitanja boraca, a na trećem se nalazi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, s potrošenih 4.468.395 KM. Znatno više troškove po osnovi plata i naknada imali su i Vlada FBiH (3.246.725 KM) i Ministarstvo finansija FBiH (3.362.108 KM).

Najniži iznos za plate potrošilo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (869.067 KM). Ispod miliona KM potrošili su i Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH (950.764 KM) i Ministarstvo trgovine FBiH (927.387 KM).

Neusklađenost poslovanja sa zakonima

“Iako je utvrđen napredak u određenim oblastima, većina nepravilnosti odnosi se na neusklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima. Kao što je činjenica da registar budžetskih korisnika nije uspostavljen u skladu s važećom zakonskom regulativom. Nedovoljne su aktivnosti na uspostavi interne revizije. Netransparentna je raspodjela i neadekvatan nadzor nad namjenskim utroškom tekućih transfera, koji predstavljaju izvršena nepovratna davanja fizičkim i pravnim licima, udruženjima i nižim nivoima vlasti za tekuće svrhe”, poručili su revizori, piše Avaz.

Ostavite komentar: