Hadžiabdićeva o spornim biračkim mjestima: Sumnjivo da neko ima nula glasova u “mrtvoj trci”

Irena Hadžiabdić, članica Centralna izborne komisije BiH, na konferenciji za medije je rekla da je sumnjivo kada je neko u “mrtvoj trci” za pobjedu, a na nekom biračkom mjestu ima nula glasova.

“Vezano za poništenje izbora zakon je vrlo jasno propisao uslove kada se izbori poništavaju. Mi ćemo jasno sagledavati da li ima tih uslova. Sve ono gdje je kandidat umalo pobijedio ima nula glasova naravno da je to sumnjivo. Naravno da ću tražiti da po službenoj dužnosti otvorimo sva ta biračka mjesta, pa tek onda kada sve sagledamo, da li smo imali informaciju da je na tom mjestu bila trgovina biračkih odbora, gdje nismo imali dokaze, a jesmo sumnje, gdje nismo imali elemenata za donošenje sankcije, da li smo imali primjedbe u zapisniku, da li je bilo previše osoba koje su pri glasanju koristile pomoć druge osobe, da li je neko od domaćih posmatrača stavljao iste primjedbe koje se sada ističu u primjedbi političkog subjekta, da li je obrazac sa rezultatima prepravljan i nečitak”, kazala je Hadžiabdić.

Kaže da kada se to sve stavi u kontekst i uzme izvještaj supervizora za svako biračko mjesto i da li je neko ko je umalo pobijedio i u uskoj trci sada ima nula glasova onda se dobije kompletna slika.

“Tek tada se može govoriti da je bilo riječ o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu”, dodala je Irena Hadžiabdić.

Arnautović: Rano za prigovore i žalbe

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je danas da Komisija u ovom trenutku objavljuje preliminarne izborne rezultate, na koje nije moguće podnositi prigovor, žalbe ili zahtjev za ponovno brojanje.

“Kada objedinimo rezultate glasanja sa redovnih biračkih mjesta sa rezultatima iz Glavnog centra za brojanje – tada CIK donosi odluku o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, na koje će biti moguće uložiti prigovor ili žalbu u roku od dva dana od dana donošenja odluke, odnosno u roku od tri dana je dozvoljeno podnošenje zahtjeva za ponovljeno glasanje”, rekao je Arnautović.

On je napomenuo da je tako određeno Izbornim zakonom BiH.

Arnautović je rekao da se u Glavnom centru za brojanje broje glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, iz inostranstva, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njegovim riječima, CIK će do večeras do ponoći primati glasačke pakete birača koji su glasali putem pošte, a uslov da bi se koverta računala je da na njoj bude poštanski pečat sa datumom ne kasnijim od 2. oktobra do 19.00 časova.

“Do danas je primljeno 116 vreća glasačkog materijala glasača izvan BiH sa 44.038 pošiljki i 2.950 neuručenih pošiljki”, rekao je predsjednik CIK-a na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je u Glavnom centru za brojanje već počelo brojanje glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima i onih koji su glasali u odsustvu.

Arnautović je objasnio da, ukoliko se utvrdi da je neko lice koje je glasalo putem pošte, a na dan izbora se zadesilo u BiH i glasalo i na nepotvrđenom listiću, glas putem pošte neće biti brojan.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje sprovode se u prisustvu akreditovanih posmatrača, a rezultati brojanja glasova iz Centra u narednim danima biće dodavani u aplikaciju izbornih rezultata na veb stranici CIK-a.

Predsjednik CIK-a naveo je da će rezultati opštih izbora još danas i sutra biti ažurirani u 15.00 časova na internet stranici Komisije, a da će od ponedjeljka biti objavljivani svaki drugi dan do objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

Arnautović je istakao da 11 opštinskih/gradskih izbornih komisija do danas nije dostavilo CIK-u rezultate sa biračkih mjesta, čime su svi zakonski rokovi probijeni, napominjući da im je upućena naredba da to urade.

On je naglasio da birački odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe CIK-a nisu zakonito završili posao.

“Glavni kontrolor izbornih rezultata CIK-a će sačiniti izvještaje za koja biračka mjesta će biti potrebno otvarati vreće i pravilno utvrditi izborne rezultate u Glavnom centru za brojanje”, precizirao je Arnautović.

Ostavite komentar: