Glamočak jasan: Zakon o lijekovima je puštanje probnog balona za ostala pitanja u Srpskoj

Predlaganje zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je samo puštanje probnog balona za sve političke turbulencije koje se očekuju povodom priče o povratu nadležnosti, izjavio je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS, na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Glamočak je rekao da se SNSD ponovo igra sa Narodnom skupštinom Republike Srpske i da je to omogućeno zahvaljujući rukovodstvu NSRS i njenom predsjedniku.

“Zato je odgođena primjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima za šest mjeseci kako bi se kupilo vrijeme i vidjelo šta će se u tom periodu raditi”, istakao je Glamočak.

On je upitao da li primjena ovog zakona može dovesti do blokade nabavke lijekova u Republici Srpskoj.

“Da li ćemo doći u situaciju da se blokira nabavka lijekova, a pogotovo kiseonika, kako u ovom periodu, a tako i nakon stupanja zakona na snagu? Šta će se desiti ako carinik ili neka od susjednih država ne uvaži sertifikat koji će sutra dati agencija za lijekove RS i umjesto toga traži sertifikat agencije sa nivoa BiH”, upitao je Glamočak i dodao da je, kada je ovaj zakon u pitanju, mnogo stvari koje nisu riješene.

On kaže da je i očigledno da se predloženim Zakonom o lijekovima krivična odgovornost nastoji svesti na prekršaj, a zatvorska kazna zamijeniti za novčanu.

“Tako se u članu 127 predloženog zakona kaže da će prekršajno odgovarati onaj ko stavi u promet lijek u Republici Srpskoj koji nema dozvolu za promet izdat od nadležne agencije. To je upravo ovo što sada imamo sa nabavkom kiseonika”, napominje Glamočak.

Govoreći o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na Bosnu i Hercegovinu, Glamočak kaže da je korijen svih ovih problema počeo sa Prudskim sporazumom.

“Tada je Dodik zajedno sa Čovićem i Tihićem i prihvatio ulazak BiH u NATO, popis stanovništva na nivou BiH i novu državnu organizaciju u kojoj neće biti Republike Srpske”,  istakao je Glamočak.

Ostavite komentar: