Dodik: Uspješan razgovor sa Lavrovim, iduće sedmice sastanak sa Putinom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je večerašnji sastanak u Beogradu delegacije Republike Srpske sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom bio uspješan, te naveo da će o temama o kojima je večeras bilo riječi govoriti sljedeće sedmice sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kada bude posjetio Moskvu.

Dodik je nakon sastanka u Beogradu izrazio zahvalnost Lavrovu za vrijeme koje je izdvojio za razgovor sa delegacijom iz Srpske, te naglasio da večerašnji sastanak pokazuje saradnju kontinuiteta koja se ostvaruje na najvišem nivou zvaničnika Srpske i Ruske Federacije.

– Sve što smo kreirali kao naš put saradnje se ostvaruje. Želim da izrazim visok stepen zahvalnosti Rusiji za svu pomoć tokom epidemije virusa korona, a prije svega za političku osjetljivost i nepropuštanja prilike da zaštite istinu što se tiče razvoja situacije ovdje na Balkanu, pogotovo što se tiče srpskog naroda u Savjetu bezbjednosti UN – rekao je Dodik novinarima.

On je podsjetio da Rusija u Savjetu bezbjednosti UN u kontinuitetu na neki način osporava ono što govori visoki predstavnik u BiH, koji daje lažne informacije o stanju u BiH, te da je zbog takvog stava Rusije pozicija Republike Srpske mnogo povoljnija.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Lavrovim potvrđena je privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu.

On je dodao da je Rusija na strani međunarodnog prava i svih sporazuma koji su bili osnova za rješavanje konflikata na ovim prostorima.

Dodik je rekao da su Lavrova danas upoznali o novim detaljima, o radu Ustavnog suda BiH, koji skrnavi ustavni sistem na čudan način da donosi odluke mimo Ustava, a da Zapad traži da se poštuju te odluke, koje su u pravilu protiv srpskog naroda.

JAČATI EKONOMSKU SARADNJU

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da očekuje jačanje ekonomske saradnje Srpske i Ruske Federacije.

“Za Republiku Srpsku je izuzetno važno da ima jakog sagovornika kakav je Ruska Federacija. Želimo da imamo više investicija, da budemo i komunikacijski bolje povezani”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je navela da se u oblastima kulture i obrazovanja već realizuje mnogo toga, te da postoje mnogi zajednički projekti, ističući da je posebno ponosna na izgradnju srpsko- ruskog pravoslavnog centra u Banjaluci, o čemu je razgovarano na sastanku.

“Ministar Lavrov nas je obavijestio da u tome učestvuju i predstavnici ruskog biznisa, ali i institucija, i daju doprinos izgradnji tog centra, koji će nas i duhovno vezati”, naglasila je Cvijanovićeva.

ZAHVALNOST RUSKOJ FEDERACIJI ZA POMOĆ SRPSKOJ

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je delegacija Srpske tokom večerašnjem sastanka u Beogradu sa jednim od vodećih diplomata u svijetu – šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim zahvalila za podršku Ruske Federacije Srpskoj i razgovarala o ekonomskim temama, projektima od gasovoda i drugima koje će ruske kompanije u narednom periodu realizovati u Srpskoj.

– Zahvalili smo Lavrovu za sve što je Rusija radila na pomoći Srpskoj u proteklom periodu, u Savjetu bezbjednosti UN i tokom pandemije virusa korona – rekao je Višković novinarima nakon sastanka u Beogradu.

Ostavite komentar: