Dodik poručio: Jedino rješenje nakon rezolucije o Srebrenici je mirno razdruživanje u BiH

23.05.2024. | 21:37

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je jedino rješenje nakon rezolucije o Srebrenici mirno razdruživanje u BiH, te da će analiza glasanja u Generalnoj skupštini UN biti osnova za buduće političke poteze.

“Ozbiljno ćemo se baviti analizom. Ona će biti osnova za naše buduće političke poteze”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Ustav BiH definisao kako se donose odluke u BiH, a da je sve drugo individualno.

“Oni /političko Sarajevo/ su izabrali da postupaju mimo zakona i Ustava”, rekao je Dodik.

On je istakao da su bošnjački politički predstavnici pokazali danas nervozu i da će morati da se nauče na neki novi pristup u BiH.

Dodik je neglasio da je premijer Mađarske Viktor Orban veliki prijatelj Srpske, Srbije i srpskog naroda, što je pokazano i danas u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

“Mnoge zemlje muslimanskog svijeta čak nisu glasale za tu rezoluciju. Ponosan sam na ljude koji su smatrali da ne treba da glasaju za sramnu rezoluciju”, istakao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da je predstavnik Crne Gore govorio na sjednici Generalne skupštine UN o poštovanju Ustava BiH.

“Pitam ga zašto nije to ispoštovao do kraja. Nisu morali glasati, a potrčali su da podrže dokument”, rekao je Dodik.

On je istakao da glasanje u Generalnoj skupštini UN pokazuje veliku promjenu na geopolitičkoj sceni, te da od 84 zemlje koje su glasale za rezoluciju njih 20 nije spremno da slijepo slijedi politiku zapada.

“Neće se Zapad pomiriti s ovim. Mi smo pobjednici. Moralna diskvalifikacija nije postignuta. Moramo stalno da govorimo da 109 zemalja nije glasalo za rezoluciju. Propala je intervencionistička politika SAD, NJemačke i Britanije”, poručio je Dodik.

On je naveo da je najveći problem Zapada što sve zasniva na laži, te istakao da će uvijek kod sebe imati spisak zemalja koje su podržale i koje nisu podržale rezoluciju o Srebrenici.

“Tvrdim da smo vodili drugačiju politiku da bi ovaj spisak bio značajno drugačiji i nepovoljniji. Prije dva mjeseca govorili su o imovini, a tada smo rekli da ćemo mijenjati naš status”, istakao je Dodik.

Generalna skupština UN usvojila je danas antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju je glasalo 84 država, 87 je bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.