Dodik: BiH je promašena investicija, ni sami kreatori Dejtonskog sporazuma nisu računali da će Bosna i Hercegovina preživjeti

Većina i onih koji su bili plaćeni da to promovišu govore o propaloj državi, o nemogućoj državi. Kada sam ja to govorio prije desetak godina, onda sam bio “loš momak” koga je trebalo disciplinovati – podsjeća Dodik.

Komentarišući intervju bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Mejera, u kome je rekao da treba otvoriti pitanje Republike Srpske i da je Bosna i Hercegovina fiktivna država, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je govorio to još prije desetak godina, a da danas to govore i oni koji su bili plaćeni da je promovišu.

Dodik kaže da to nije nepoznat stav Mejera, i da on to govori već nekoliko godina.

– Radi se o čovjeku koji je bio aktivan u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i bio zadužen za određene prostore i sigurno da je imao dobar pregled situacije što se toga tiče – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjeća da je skoro rekao da je prava greška bila da se poslije raspada Jugoslavije na prostoru BiH pokušava da se napravi neka nova “Mala Jugoslavija”.

– Ako nije mogla velika kako da bude mala. Svaki dan se pokazuje da je to bila greška i da je to bio istorijski trenutak da se to učini. Mejer sigurno zna i danas kako stoje realno stvari. Ogroman međunarodni intervencionizam je prisutan u BiH, uspio da napravi političku hemiju koja bi obezbijedila da ta zemlja funkcioniše na način na koji on to očekuje – napomenuo je Dodik i ističe:

– Posljednjih nekoliko godina priča se o tome da je Bosna stvarana na priči o multietničnosti i multikulturalizmu. A, samo prije nekoliko godina Merkelova, pritisnuta pričama o dolasku migranata koji su po pravilu bili druge religije, govorila je o krahu multetničnosti i multikulturalnosti u samoj Njemačkoj. Postavlja se pitanje kako da se to nama nameće kao problem?

Dodik je u izjavi za Telegraf.rs govorio i o, dvostrukim aršinima Zapada.

– Dođete u poziciju da stranci i Zapad kažu: “može Kosovo ali vi ne možete ništa”. Po kom to principu mogu oni, a niko drugi ne može? Kako je moguće da Kosovo – takvo kakvo je, nepriznato od Srbije, nepriznato od Bosne i Hercegovine i još mnogih zemalja kreira svoju zajedničku spoljnu politiku sa Albanijom – upitao je Dodik.

– I to su procesi koji govore o tome da neko ima eksluzivitet i pravo, a neko navodno nema, ali kad to prevedete na praktični jezik to znači da Albanci i Šiptari imaju pravo na sve, a mi Srbi moramo da ćutimo zato što je to neko pomislio ili zamislio da bi mi morali da slušamo i da se povinujemo, on to u svojim analizama i govori da Srbima treba donijeti neku tešku mjeru, a oni će se vremenom na to navići, eto mi se nismo navikli – istakao je Dodik.

Da li Srbija treba da otvori to pitanje Republike Srpske ili ne to je pitanje procjena, kaže Dodik.

– Ali ono što Srbija čini je da Republici Srpskoj maksimalno pomaže i ovo su najbolji trenuci saradnje koje Srbija i Republika Srpska imaju – napomenuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodaje:

– Naravno da mi razgovaramo o razvoju moguće političke situacije, Srbija promoviše i treba da promoviše mir i stabilnost u regionu i ona je vodeća zemlja koja može da bude garant tog mira i stabilnosti.

Kaže da politički procesi vezano za BiH odnosno za Republiku Srpsku idu svojim tokom, i da većina ljudi zna da je to bila promašena investicija.

– Većina i onih koji su bili plaćeni da to promovišu govore o propaloj državi, o nemogućoj državi. Kada sam ja to govorio prije desetak godina, onda sam bio “loš momak” koga je trebalo disciplinovati. Evo sada značajan broj analiza govori o tome, a najbolje o tome govori stvarna situacija u Bosni i Hercegovini, naprosto nema hemije – istakao je Dodik za beogradski Telegraf.

Na pitanje, koliko je realno da dođe do tog scenarija o kome govori Mejer, te da je i sam Dodik pokazivao na karti eventualne nove granice, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da uvijek imate priče o hipotetičkim mogućnostima, a da se one pretvore u politiku.

– Vođen ovom prethodnom pričom da nekom prihvatite sve da radi, znači Šiptarima i Albacima, a Srbima kažete vi ne možete, naravno da otvara novo mišljenje – kaže Dodik i dodaje:

– Kad odem van BiH drugi političari me pitaju o čemu se to radi i da li je to moguće. A, kad izađu pred kamere pričaju Bosna ovo, Bosna ono. To vam je politička farsa, ono što su pokušali da pričaju i stave u fokus one priče o tome kako je to politička korektnost.

Jedino u politici je korektan život, a on govori da ima problema, smatra Dodik dodaje da i život kaže da je teško napraviti i očekivati da se to napravi.

– Ni sami kreatori Dejtonskog sporazuma nisu računali da će Bosna i Hercegovina preživjeti i to sad možemo da čitamo u nekim njihovim analizama i govorima od prije – rekao je Dodik za Telegraf.rs.

Ostavite komentar: