Cvijanovićeva nakon sastanka sa evropskim komesarom: Domaće institucije da upravljaju procesima

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je na sastanku sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem istakla da domaće institucije u BiH treba da upravljaju procesima i da snose odgovornost za to.

Cvijanovićeva je navela da postoji razumijevanje za opterećenja koja prate EU, ali da očekuje i da EU razumije specifičnosti i probleme BiH, kao i da cijeni i valorizuje napretke na putu EU integracija, te obavljanja funkcija i rada institucija.

“Želimo da se partnerski odnosi sa EU prodube, da dobiju sadržajniju dimenziju ne samo dobijanjem kandidatskog statusa, nego i mjerama koje treba da se dese nakon toga”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Varheljijem.

Ona je istakla da tada dolazi najzahtjevnija faza u kojoj treba ući u pristupne pregovore. Ona je dodala da o tome treba razmišljati unaprijed jer je riječ o velikom poslu.

“Mi nemamo taj luksuz da nešto uradimo danas i da onda čekamo deset ili 12 godina da se zabilježi neki uspjeh na tom putu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na sastanku razgovarano o tome šta je sve potrebno uraditi u narednom periodu, kako bi se unaprijedio EU proces, i istakla da je izrazila opredijeljenost Predsjedništva BiH da u skladu sa Ustavom radi na svim pitanjima koja su u njegovoj nadležnosti po Ustavu BiH.

“Mislim da ćemo se tako i kretati u budućem periodu. Ukazala sam na to i da je neophodno, s obzirom na obaveze koje treba da izvršavaju različiti nivoi vlasti, da oživimo sistem koordinacije koji bi omogućio organizovano, smišljeno kretanje na evropskom putu”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva o formiranju vlasti u Srpskoj: Vlada će biti konstituisana u narednih deset dana

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da će u Republici Srpskoj vlada biti konstituisana u narednih deset dana.

Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varheljijem, rekla da je na sastanku izražena i nada da će taj proces biti završen i u Federaciji BiH /FBiH/ i na nivou BiH.

“Obavijestili smo komesara da smo počeli sa konstituisanjem vlasti na različitim nivoima. Počeli su razgovori na tu temu. Nadam se da ćemo u narednoj godini baviti se životnim stvarima i razlozima zbog kojih je bitno da obavljamo svoje funkcije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je prilikom obavljanja funkcija bitno voditi računa o potrebama građana.

 

Ostavite komentar: