Cvijanović: Prijedor ne može ugroziti koaliciju SNSD – DNS

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je povjerenje između SNSD-a i DNS-a u Prijedoru odavno uništeno i mala je vjerovatnoća da će lokalni odbori uspjeti da nađu zajedničku riječ, ali to ne znači da će koalicija između ove dvije stranke biti raskinuta

Cvijanovićeva je pojasnila da ne postoji kriza u odnosima između SNSD-a i DNS-a, već isključivo između odbora u Prijedoru, te da stvari treba posmatrati na taj način.

“Da li će ta kriza postati dublja ili će se razriješiti to ostaje da se vidi. U suštini naša koalicija dobro funkcioniše i sada, a i ranije. Bilo je načina da se premosti ta situacija u Prijedoru, ali koliko vidim ni jedna ni druga partija na lokalnom nivou nije zainteresovana za to. Mi smo i rekli da će biti onako kako se dogovore partije na lokalnom nivou. Kada je riječ o Prijedoru veoma malo je vjerovatno da se tamo mogu stvari ublažiti i vratiti povjerenje”, rekla je potpredsjednik SNSD-a za “EuroBlic”.

Na pitanje ko je odgovoran za činjenicu da dvije stranke nemaju povjerenja, Cvijanovićeva je navela da je to povjerenje uništeno prije nekog vremena.

“Recimo, SNSD nikada nije dobio priliku da učestvuje u vlasti u skladu sa koalicionim dogovorom jer DNS to nije dozvoljavao. Sjećam se da se DNS jako žalio na republičkom nivou svaki put kada bi prošlo sedam dana, a da nije realizovano neko imenovanje koje po koalicionoj raspodjeli njima pripada. A oni su tu istu stvar radili na lokalnom nivou i ta priča je ostala netaknuta”, pojasnila je Cvijanovićeva.

S druge strane, dodala je ona, sve što se dogovaralo u okviru koalicije na republičkom nivou je realizovano.

“Da li se to dešavalo u onoj dinamici i onog dana kada to neko hoće to je druga stvar. Mislim da je u Prijedoru ozbiljno poljuljano međusobno povjerenje i da tamo nije jednostavno stvari rehabilitovati. Ali isto tako ne mislim da će Prijedor, kao jedna tačka gdje su odnosi takvi kakvi jesu, ugroziti koaliciju koja traje jako dugo. Ta koalicija je čvrsta na republičkom nivou, ali isto tako i na nivou BiH. Prema tome, razbijati koaliciju ili odnose između dvije partije i pokidati toliko međusobnih odnosa bilo bi neočekivano i ne vjerujem da će se to desiti”, istakla je potpredsjednik SNSD-a.

Napominjući da se svi spremaju za lokalne izbore i da svi imaju neku svoju političku agendu, Cvijanovićeva je naglasila da se veza između koalicionih partnera sa republičkog nivoa mora odraziti bolje i čvršće na lokalu.

Na pitanje zašto je problem nastao kada je DNS u Prijedoru ušao u kolaiciju sa SDS-om, kada je Opštinski odbor SNSD-a u tom gradu prethodno bio u koaliciji sa SDS i PDP, Cvijanovićeva je ponovila da su ti odnosi odavno poremećeni u Prijedoru i kada je trebalo sanirati te probleme otišlo se dalje.

“Umjesto da se radilo na popravljanju povjerenja došlo je do nekog zaokreta. Uprkos tome što smo obavijestili naše koalicione partnere i rekli koji su to principi na kojima treba da realizujemo vlast da bi republički nivo mogao bolje da radi i obavljamo svoje poslove, dešava se ta promjena skupštinske većine. Imali smo pojedinačne situacije gdje su naši koalicioni partneri na lokalnom nivou formirali vlast sa onima koji su ljuti neprijatelji republičke vlasti. Ne mislim da je to principijelno. Smatram da se trebalo razgovarati”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o koalicijima, dodala je ona, u proteklom periodu bili su
različiti modaliteti.

“Recimo, za prošle lokalne izbore imali smo zajedničke kandidate sa našim koalicionim partnerima. To smo činili na način da smo unaprijed podijelili koja od koalicionih partija će u kojoj opštini imati svog kandidata, dok će ga ostali podržati. Ovaj put je data neka sloboda u smislu da se daje svima da kandiduju koga hoće ali da se ne ulazi u koalicije sa onima koji remete rad institucija, koji prave lakrdiju od parlamenta Srpske i koji ne dozvoljavaju nijednoj ozbiljnoj temi da joj se priđe na ozbiljan način.

Mislim da oni ne zaslužuju da budu koalicioni partneri na lokalu našim koalicionim partnerima na republičkom nivou gdje i odrađujemo najveći i najvažniji dio posla za naše građane. Bilo bi lijepo da se dogovorimo da imamo zajedničke kandidate na lokalnom nivou, ali niko nikome ne brani da ima svog kandidata. Međutim, ulaziti u neke koalicione aranžmane sa onima koji prave cirkus od Narodne skupštine Republike Srpske, to ne može”, istakla je Cvijanovićeva.

Potpredsjednik SNSD-a rekla je da SNSD očekuje da na predstojećim izborima osvoji 80 odsto načelničkih i gradonačelničkih pozicija i podsjetila da su ova partija i njeni koalicioni partneri na prošlim lokalnim izborima od 64 jedinice lokalne samouprave osvojili vlast u 44.

“Dakle, taj naš cilj uopšte nije nedostižan. Sigurna sam da ćemo na nekim mjestima koja su ranije bila tradicionalno uporište SDS-a i drugih opozicionih partija, osvojiti vlast, poput Bijeljine, Doboja i slično”, naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o Federaciji BiH /FBiH/, ona je navela da tu treba da postoji dogovor svih partija. “Srebrenica je, na primjer, izuzeta i tu treba da budu sve srpske stranke zajedno. Ima još nekih mjesta koja su izuzetak, konkretno opštine sa srpskom većinom u FBiH. Te lokalne zajednice ne dobijaju ništa ni od kantonalnih niti od federalnih vlasti. Smatram da će imati puno veću snagu ako sve srpske stranke u tim sredinama nastupe zajedno”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Na pitanje kakva su joj očekivanja od Ustavnog suda BiH koji treba da se izjasni o odluci CIK-a da odgodi lokalne izbore i Suda BiH koji treba da odluči da li su pojedini članovi CIK-a izabrani nelegalno, Cvijanovićeva je rekla da njena očekivanja mogu jedino biti da sudovi sude po pravu, a ne po politici.

“Ako su propisane neke procedure, a nisu ispoštovane, onda je neko došao nelegalno na tu poziciju. S druge strane, definitivno postoji politička obojenost ljudi koji su došli u CIK. Riječ je o osobama koje su u vezi sa određenim političkim figurama ili su bili nosioci pozicija u okviru određenih partija. Naravno da se stavlja veliki znak pitanja na legitimnost takvih ljudi. Ono što brine jeste međunarodna zajednica koja ovde u BiH brani ono što nikada ne bi branili ili dozvoljavali u svojim zemljama. Sada kažu kako daju svoju podršku CIK”, naglasila je Cvijanovićeva, upitavši da li oni nama pričaju o pravnoj državi, a sada kažu da je u redu ako se preskoči procedura.

Ona je upitala da li to znači da ne trebaju procedure? “Ako ne trebaju onda ćemo svi na divlje obavljati imenovanja. I u prethodnom mandatu Savjeta ministara preskočene su brojne procedure. Postavlja se pitanje, pa šta je to, neka kaubojština? Čemu služe procedure ako ih se nećemo pridržavati?”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da i ako sudovi kažu da je sve urađeno po zakonu, SNSD neće bojkotovati izbore i prepustiti ih tamo nekima koji danas ne mogu ni u pet opština da formiraju vlast.

“Ovaj CIK je i napravljen ovakav da bi se odgađali izbori kako se ne bi vidjelo da oni više ne mogu ni u pet opština da dođu na vlast. I sva igra je oko toga. Sad najbolje da bojkotujemo izbore, pa da vlast prepustimo onima koji ne mogu da skupe ni 10 odsto glasova birača. Treba se boriti pravnim sredstvima na svaki mogući način da se stvari dovedu u redovno stanje”, poručila je Cvijanovićeva.

Ostavite komentar: