CIK saopštio: U BiH do 15 časova glasalo 35 odsto birača

Na opšte izbore u Bosni i Hercegovini do 15 časova izašao je 1.164.261 glasač ili ukupno 35 odsto, rekao je na konferenciji za novinare Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

On je pozvao glasače da do 19 časova do kada traje glasanje izađu u što većem broju kako bi procenat izlaznosti bio što veći.

“Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mjestu, na Grbavici u Sarajevu. Zbog smrti birača dva biračka mjesta su bila zatvorena dva časa i za toliko vremena će biti produženo glasanje”, naglasio je Arnautović.

Prema njegovim riječima, CIK BiH obaviješten je da je do svađa došlo na biralištima u Zvorniku i Doboju ali da, generelano gledano, nema vanrednih situacija.

On kaže da manje probleme CIK rješava “u hodu” sa opštinskim izbornim komisijama.

U Republici Srpskoj do 15 časova izašlo je 39 odsto birača, u Federaciji BiH 33 odsto, a u Brčko distriktu samo 30 odsto.

Izlaznost je za oko dva odsto lošija nego prije četiri godine, jer je na opštim izborima 2018. godine do 15 časova glasalo 37,21 odsto birača u BiH. Prije četiri godine u Republici Srpskoj u to vrijeme na birališta se odazvalo 41,81 posto birača, 34,65 posto birača u Federaciji BiH i 32,26 posto u Brčko distriktu. 

 

 

 

 

Ostavite komentar: