“Češljanje” poslovnih knjiga: Inspektori u Srpskoj otkrili skoro 43 miliona KM neplaćenog poreza

Inspektori su češljanjem poslovnim knjiga više od 2.400 preduzeća u Srpskoj otkrili neplaćene poreske obaveze u vrijednosti od skoro 43 miliona maraka.

U izvještaju o radu Poreske uprave RS za prošlu godinu navedeno je da su inspektori te institucije u kontrolama kod 2.409 poreskih obveznika utvrdili nove obaveze sa kamatom u iznosu od čak 42,93 miliona maraka.

“Za utvrđene obaveze inspektori su, nakon izvršenih kontrola, donijeli rješenja za plaćanje na ukupan iznos obaveza od 38,69 miliona KM. Na ta rješenja uloženo je 167 žalbi”, navedeno je u izvještaju Poreske uprave.

Pojasnili su da se razlika između novoutvrđenih obaveza i obaveza naloženih rješenjima inspektora odnosi na preplate i obaveze za koje poreski obveznici nisu podnijeli poreske prijave, a iste su platili.

“U zadatom roku uplaćeno je 8,43 miliona KM ili 22 odsto od ukupnih obaveza naloženim rješenjima za plaćanje. Takođe, na osnovu kontrola utvrđeno je da je plaćeno još 1,97 miliona KM maraka tih obaveza”, naveli su poreznici.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izdali i 424 prekršajna naloga na ukupan iznos od 1,42 miliona KM zbog uočenih nepravilnosti u radu kontrolisanih poreskih obveznika. Pored toga, inspektori su podnijeli i osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Ekonomisti ističu da poređenjem ukupnih poreskih prihoda koje prikupi Poreska uprava RS na godišnjem nivou utvrđene dodatne obaveze i nisu iskazane u velikom iznosu.

“Ono što je zabrinjavajuće jeste da se poslovna situacija i klima komplikuje i da nije više tako lako zaraditi novac kao što je to bilo ranije. U tom smislu postoje dva pravca, jedan predstavljaju oni koji mudro pokušavaju da izbjegnu ili odgode plaćanje nekih poreskih obaveza, dok su  drugi oni koji se još nisu prilagodili digitalnom radu i razmjeni informacija koji se svakodnevno unapređuju”, rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Zoran Pavlović.

Podvukao je da se danas preko elektronskog sistema komuniciranja s jedne strane posao olakšava onima koji rade sa elektronskim programima i softverima, a sa druge strane to je komplikovano privrednicima u malim sredinama koji nemaju te vještine dovoljno savladane.

“Programi koje koriste Poreska uprava RS su napravljeni tako da oni sami daju indikaciju potrebe plaćanja obaveza koje nisu izmirene. Popred toga, inspektori rade kao produžena ruka softvera”, rekao je Pavlović.

Prinudna naplata

U izvještaju Poreske uprave RS navedeno je i da su u 2021. godini pokrenuli 73.373 postupaka prinudne naplate na iznos duga od 156,62 miliona KM.

“Ukupno je lani naplaćeno 91,62 miliona maraka obaveza kroz prinudnu naplatu”, navedeno je u izvještaju Poreske uprave.

Ostavite komentar: